Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych vysvětlit řešení úlohy 3.59 z učebnice Planimetrie pro gymnázia.
Úloha zní:
„V rovině je dáno pět různých bodů S1, S2, S3, S4, S5, které neleží v přímce. Sestrojte všechny uzavřené lomené čáry ABCDEA, pro něž jsou body S1, S2, S3, S4, S5 po řadě středy stran AB, BC, CD, DE, EA.“
Řešení v učebnici zní:
„Bod A je samodružný bod středové souměrnosti
, a je tedy středem každé úsečky XX', kde
.“
Podle GeoGebry to tak opravdu je (je krásné si tahat libovolně za bod X a sledovat, že se mnohoúhelník nehýbe ani o píď :-) ):
První věta souvětí z řešení je mi jasná - obrazem bodu A ve středové souměrnosti se středem S1 je bod B, obrazem bodu B ve středové souměrnosti se středem S2 je bod C, ... , až nakonec obrazem bodu E ve středové souměrnosti se středem S5 je bod A.
Ale druhá věta mi už tak jasná není...
V učebnici mi navíc chybí nějaký důkaz, že je řešení opravdu pouze jedno jediné a že nemůže takových mnohoúhelníků existovat víc.
Navíc nebýt řešení v učebnici, nepřišel bych na něj - je na to nějaký univerzální postup, jak podobnou úlohu vyřešit?
Díky za odpovědi.
ahoj ↑ perwin:,
bod A je samodružný ve složené středové souměrnosti - to je ti jasné. Samodružný bod ve středové souměrnosti je ovšem jedině střed souměrnosti. Obraz X' libovolného bodu X v této souměrnosti najdeš tak, že ho zobrazíš postupně ve všech pěti středových souměrnostech - dostaneš bod X' jako obraz bodu X v jisté středové souměrnosti. Jak najdeš střed souměrnosti úsečky XX' ?
Lomená čára je jedna jediná, protože obrazem libovolného bodu v libovolné středové souměrnosti je právě jeden bod.
↑ Rumburak:
Tak jsem se nad tím zamýšlel, a dospěl jsem k závěru, že:
a) Složením dvou různých středových souměrností vznikne posunutí T ve směru o délce .
b) Složením třech různých středových souměrností tedy vlastně skládám posunutí a jednu středovou souměrnost, takže dostanu jakousi posunutou středovou souměrnost, kde střed vzniklé středové souměrnosti dostanu jako (kde má směr a délku ) nebo jako (kde má směr a délku ).
Pokud bych se to tedy pokusil zobecnit, tak skládáním sudého počtu () středových souměrností dostanu zobrazení :
které můžu zapsat také jako:
kde
A výsledné zobrazení je tedy posunutím nebo identitou (pokud složením složením všech posunutí až na jedno libovolné dostanu posunutí k němu inverzní - stejné délky a opačného směru).
Z toho by se dal vyvodit závěr, že najít mnohoúhelník, u kterého mám dán sudý počet středů stran, je možné pouze tehdy, pokud platí výše zmíněné pravidlo pro středy stran... jinak takový mnohoúhelník neexistuje (protože posunutí nemá žádné samodružné body)?
A pro složení lichého počtu středových souměrností dostanu zobrazení :

A výsledné zobrazení je tedy buď posunutou středovou souměrností nebo (v případě identity) původní středová souměrnost .
Pro by potom v mém příkladu platilo, že výsledné zobrazení je středová souměrnost, a potom je logické, že bod A jakožto jediný samodružný bod ve výsledné středové souměrnosti musí být jejím středem...
Jsou mé úvahy správné?
Díky za rady.
↑ perwin:
Připadá mi , že uvažuješ správně.
Lze postupovat i následovně:
Obraz
bodu
při středové souměrnosti
o středu
má tu vlastnost, že vektor 
je vektorem opačným k
, tedy