Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Není zdaleka jediná cesta, jak tohle zdůvodnit. Například si na intervalu (0,pi) představíš (či načrtneš) graf funkce cosinus, vidíš, že je to tam spojitá klesající funkce nabývající všech hodnot mezi -1 a +1, a tedy právě jednou také nabude kýžené hodnoty 1/3. Proto je odpověď "jedna". Vyčíslit to x, to je už poněkud těžší, protože ta 1/3 není cosinus žádného "běžně známého úhlu"- ale to se po nás nechce, píšu to jen jako takovou poznámku.
↑ Pí:. Cinitel je na (0, pi) nulovy jen pro a cinitel neni na zadanem intervalu nulovy nikdy, protoze rovnice nema na zadne reseni. Proto je jednine reseni, tedy vysledek 1.
EDIT: Cheop byl o nejakou tu vterinku rychlejsi. :-)
↑ Pí: Nulové body jsou 1 a 3. Na intervalu tedy jde o nerovnost , tedy , tedy , tedy první částí definičního oboru je interval . Na intervalu jde o nerovnost , tedy , tedy , tedy druhou částí definičního oboru je interval . Na posledním intervalu jde o nerovnost , tedy , tedy třetí částí definičního oboru je inteval . Druhý a třetí interval definičního oboru jde zapsat společně, tedy definiční obor je (pokud jsem se teda někde nespletl).
Ahoj, taky dělám příjmačky na VŠE a narazil jsem na zápis, kterému moc nerozumím, jestli by mě mohl někdo říct o co se vlastně jedná. Maturoval jsem za 1, a na jiné fakutlě VŠ jsem udělal Matematiku za 2, ale tohle fakt vidim poprvé.
Prosím pomozte mi, děkuju moc!!!!!!!!!!!!! Fakt to nemužu nikde najít.
↑ Kjuba:
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=7540&p=2 nebo 4. řádek ze základních vlastnosti- je potřeba přehodit na levou stranu.
ale kdo si to ma pamatovat, že kolego halogane :-)
-------
Proč každý chce na VŠE?
↑ Pí: Pokud je tohle jako vysledek, tak jsou dve moznosti: mas spatne zadani nebo je vzorovy vysledek spatne. Dosad si treba -2.5 a uvidis, ze spada do definicniho oboru, a dosad si treba 2.1 a uvidis, ze take spada do definicniho oboru.