Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 09. 2016 15:20

Rozárka96
Reputace:   

Binární relace

Dobrý den,
prosím o pomoc s binární relací.
Mám příklad:
Množina $M = \{a,b,c,d,e,f\}$
je definovaná relací $R = \{[b,b][b,c][f,e]\}$
Máme doplnit postupně  dvojice, aby vznikla relace ekvivalence. Tedy (R1 - reflexivní, R2 - symetrická a R3 tranzitní)
R1 a R2 již mám, ale nevím si rady s R3. Děkuji

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-09/36800_14429431_1311227145555100_1069964976_n.jpg

#2 26. 09. 2016 09:57 — Editoval Rumburak (26. 09. 2016 13:37)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Binární relace

↑ Rozárka96:
Ahoj.

Místo

Množina $M = \{a,b,c,d,e,f\}$
je definovaná relací $R = \{[b,b] [b,c][f,e]\}$

jsi patrně  chtěla napsat, že v množině $M = \{a,b,c,d,e,f\}$ je definována relace  $R = \{[b,b], [b,c], [f,e]\}$.

Tvá úvaha, jak úlohu řešit, má zdravé jádro, ale chtělo by ji upřesnit. Konkretně bych ji rozvedl takto:

1. K dané relaci $R$ nejprve přidáme (uspořádané) dvojice $[a,a], [c,c], [d,d], [e,e], [f,f]$, tím vznikne reflexivní relace

$R_1 = \{[a,a], [b,b], [c,c], [d,d], [e,e], [f,f], [b,c], [f,e]\}$ .

2. Přidáním dvojic $[c, b], [e, f]$ vznikne reflexivní a zároveň symetrická relace

$R_2 = \{[a,a], [b,b], [c,c], [d,d], [e,e], [f,f], [b,c], [f,e], [c, b], [e, f]\}$ .

Připadá mi, že poslední relace je již i  transitivní.  Rozkladovými třídami množiny $M$  dle $R_2$  budou

$\{a\}, \{d\}, \{b, c\}, \{e, f\} $ .

Úlohu lze řešit i obráceným směrem: Nejprve vhodně určíme rozkladové třídy (tak, aby byly v souladu se zadáním)
a na jejich základě pak příslušnou ekvivalenci.

Poznámka: Řešení, které jsme nalezli, není jediné možné. Zkus najít nějaké další.

#3 26. 09. 2016 20:45

Rozárka96
Reputace:   

↑ Rumburak:
Dobře, R1 a R2 jsem pochopila.
Jen se chci ještě zeptat, definice tranzitní relace R je tranzitní $\Leftrightarrow \forall a,b,c\in M:[a,b]\in M\wedge [b,c]\in M\Rightarrow [a,c]\in M$

Jinak řečeno - pokud je "cesta" z A do B a z B do C, musí existovat i přímá "cesta" z A do C.

Napadlo mi tedy, že bych mohla do R3 přidat ještě [e,d], [d,e] a [f,d], neboť pak by se zde definice uplatnila. Nebo ne?

#4 27. 09. 2016 10:08

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Rozárka96:

K první otázce:

Ta podmínka transitivity relace $R$ měla být

$\forall a,b,c\in M:[a,b]\in R\wedge [b,c]\in R\Rightarrow [a,c]\in R$ ,

Ty tam máš $M$ místo  $R$.  (Snad jde jen o nepozornost.) 

Ke druhé otázce:

Chceš něco přidávat k $R_3$,  ale prozatím nevíme, co $R_3$ je. Ve svém úvodním příspěvku sice o $R_3$ píšeš,
ale blíže ji nespecifikuješ.

Já jsem zevedl $R_2 = \{[a,a], [b,b], [c,c], [d,d], [e,e], [f,f], [b,c], [f,e], [c, b], [e, f]\}$ .
Když k ní přídáme $[e,d], [d,e], [f,d]$ , dostaneme

$R_3 = \{[a,a], [b,b], [c,c], [d,d], [e,e], [f,f], [b,c], [f,e], [c, b], [e, f], [e,d], [d,e],  [f,d] \}$ .

Tato relace není symetrická, protože obsahuje $[f,d]$ , ale nikoliv $[d,f]$  (předpokládám, že $f \ne d$).
Přidejme tam tedy ještě $[d,f]$. Budeme mít

$R_4 = \{[a,a], [b,b], [c,c], [d,d], [e,e], [f,f], [b,c], [f,e], [c, b], [e, f], [e,d], [d,e],  [f,d] ,  [d, f] \}$ .

Sice už pomalu ztrácím přehled, ale mám za to, že posledním krokem bylo transitivity dosaženo. Rozkladové třídy budou

$\{a\} ,  \{b, c\} , \{d, e, f\}$ .

Zápatí