Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím o pomoc s binární relací.
Mám příklad:
Množina 
je definovaná relací ![kopírovat do textarea $R = \{[b,b][b,c][f,e]\}$](/mathtex/8c/8c41ee33ce047fdbaa85e5412ed2c743.gif)
Máme doplnit postupně dvojice, aby vznikla relace ekvivalence. Tedy (R1 - reflexivní, R2 - symetrická a R3 tranzitní)
R1 a R2 již mám, ale nevím si rady s R3. Děkuji
↑ Rozárka96:
Ahoj.
Místo
Množina
je definovaná relací
jsi patrně chtěla napsat, že v množině
je definována relace
.
Tvá úvaha, jak úlohu řešit, má zdravé jádro, ale chtělo by ji upřesnit. Konkretně bych ji rozvedl takto:
1. K dané relaci
nejprve přidáme (uspořádané) dvojice
, tím vznikne reflexivní relace
.
2. Přidáním dvojic
vznikne reflexivní a zároveň symetrická relace
.
Připadá mi, že poslední relace je již i transitivní. Rozkladovými třídami množiny
dle
budou
.
Úlohu lze řešit i obráceným směrem: Nejprve vhodně určíme rozkladové třídy (tak, aby byly v souladu se zadáním)
a na jejich základě pak příslušnou ekvivalenci.
Poznámka: Řešení, které jsme nalezli, není jediné možné. Zkus najít nějaké další.
↑ Rumburak:
Dobře, R1 a R2 jsem pochopila.
Jen se chci ještě zeptat, definice tranzitní relace R je tranzitní ![kopírovat do textarea $\Leftrightarrow \forall a,b,c\in M:[a,b]\in M\wedge [b,c]\in M\Rightarrow [a,c]\in M$](/mathtex/ba/baf75511e1c642986339495eebc5da5a.gif)
Jinak řečeno - pokud je "cesta" z A do B a z B do C, musí existovat i přímá "cesta" z A do C.
Napadlo mi tedy, že bych mohla do R3 přidat ještě [e,d], [d,e] a [f,d], neboť pak by se zde definice uplatnila. Nebo ne?
↑ Rozárka96:
K první otázce:
Ta podmínka transitivity relace
měla být
,
Ty tam máš
místo
. (Snad jde jen o nepozornost.)
Ke druhé otázce:
Chceš něco přidávat k
, ale prozatím nevíme, co
je. Ve svém úvodním příspěvku sice o
píšeš,
ale blíže ji nespecifikuješ.
Já jsem zevedl
.
Když k ní přídáme
, dostaneme
.
Tato relace není symetrická, protože obsahuje
, ale nikoliv
(předpokládám, že
).
Přidejme tam tedy ještě
. Budeme mít
.
Sice už pomalu ztrácím přehled, ale mám za to, že posledním krokem bylo transitivity dosaženo. Rozkladové třídy budou
.