Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 10. 2016 21:38

comnet
Reputace:   

Slovní uloha

Dobrý den,

dostali sme úkol na vyřešní následujícího problému:

Máme třídu žáků, někteří z nich jsou označeni na čele ale neví o tom. Je požadováno aby se přihlásili pouze ti kteří jsou označeni. Žáci mezi sebou nesmí komunikovat. Možnost na přihlášení je každou minutu.

Pokud se vám zdá, že neco chybí rád doplním podle toho co nám cvičící ještě řekl ale tohle by měl být ten základ.

Rada byla vyřesit to pro 1 označeného poté pro 2 a tak dále.

Pro jednoho je to jasné... neuvidí nikoho kdo by byl označený a tak se přihlásí. Ale dál si moc nevím rady.

Díky za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) comnet)

#2 05. 10. 2016 21:51

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Slovní uloha

ahoj ↑ comnet:,

dál je to přece jasné taky.

1) Vím, že někteří jsou označeni, ale já žádného označeného nevidím. Okamžitě je tedy jasné, že označený jsem pouze já, a tak se okamžitě hlásím.

2) Vim, že někteří jsou označeni, a já vidím jednoho. Takže buď
       a) já označen nejsem - je tedy označen jen ten, kterého vidím. Pak se ovšem musí okamžitě přihlásit - viz 1)
       b) pokud se okamžitě nepřihlásí, je jasné, že já jsem označen taky. K témuž závěru dojde i on, takže po minutě se oba přihlásíme

atd.

Je-li tedy označeno n lidí, pak se n-1 minut nehlásí nikdo a po n minutách se přihlásí všech n označených :-)

Budoucnost patří aluminiu.

#3 05. 10. 2016 22:23 — Editoval comnet (05. 10. 2016 22:29)

comnet
Reputace:   

Re: Slovní uloha

Už mi to snad docvaklo :D díky

Zápatí