Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Teda, mam maticu: 0 1 1 -1
1 0 -1 1
1 -1 0 1
-1 1 1 0
a) mam zistit vlastne hodnoty matice^2 a matice^-1
b) a vypocitat inverznu maticu s pouzitim jednotkovej
vlastne hodnoty mi neisli dopocitat ani pre zadanu maticu, postup viem, ale neviem sa dopracovat k vysledku. neviem, ci su to vsetky, ale tato matica ma vlastne hodnoty 1 a -3
↑ kitchima: Rikas, ze postup znas. Takze uvedu jen vysledek, at si to muzes zkontrolovat: vlastni cisla zadane matice M: skutecne 1 a -3. Vlastni cisla matice M^2: 1, 9. Vlastni cisla matice M^{-1}: 1, -1/3. Muzes tez vyuzit vlastnosti treba zde (dole v sekci Vlastnosti).
dakujem. vysledky su v poriadku. ja len neviem, ako sa dopracujem k tym povodnym vlastnym hodnotam 1 a -3. Tie vysledky sme mali len na kontrolu. takze ak by mohol niekto napisat postup, ako sme sa dostali k tymto dvom ciselkam budem povdacna.
Vedel by to niekto prosim??? Viem ako sa to pocita, ale nevychadza mi to. Asi uz diskriminant mi vysiel zle. Namiesto lambdy budem pisat x. teda vyslo mi:
D=x^4-7x^2+8x+1
ak by aj nahodou bolo dobre, tak neviem z toho dopocitat korene.
↑ kitchima: Je-li řeč o původní matici, pak charakteristický polynom je
a zkus třeba nejprve hledat racionální kořeny pomocí Hornerova schematu. Budeš mít štěstí - obecně je samozřejmě dost složité kořeny takových polynomů hledat.
↑ kitchima: Ale jasně že dá. Proto jsem psal třeba Hornerovým schematem. Kořeny můžes tipovat (ta jednička je skoro vidět, ne?), můžeš hledat násobné, můžeš se polynom pokusit faktorizovat (rozložit na součin polynomů), dokonce pro polynomy 4. řádu existuje algoritmus (de facto vzoreček), jak kořeny najít (ale je bohužel o pár řádů komplikovanější než pro polynom kvadratický, takže proto se v praxi moc nepoužívá).
Dobre teda. Tak ak mas este chvilku cas mohol by si mi nejako pomoct prist ku korenom tym, ze ich budeme rozkladat na sucin polynomov? Prepac, ze som taka otravna, ale mam male babatko a musim vyuzit cas, kym spinka. Vdaka
↑ kitchima: Napsal jsem pokusit rozložit. Rozklad polynomů se sice dělá už na SŠ, takže to může svádět k tomu, že je to ta nejsnažší možnost, ale opak je bohužel pravdou. Rozklad polynomu je dobrý třeba v případech, že polynom ti vyjde třeba
nebo
, kde v tom prostě po případném vytknutí uvidíš nějaký "vzoreček". Pokud tam nic takového není, doporučuju hledat racionální kořeny - prostě zkusmo dosazovat všechny možnosti. Tím nemyslím všechna čísla: platí totiž taková věta, že racionální číslo p/q může být kořenem polynomu jen tehdy, když p je dělitelem absolutního členu a q je dělitelem koeficientu u nejvyšší mocniny. V našem případě polynomu
tedy v čitateli bude 1,-1,3,-3 a ve jmenovateli 1,-1, což dává pouze čtyři mořnosti: 1,-1,3,-3. Ty prostě ověříš dosazením. A jak už jsem psal výše - u školských příkladů budeš mít tak v aspoň 90% případů štěstí a nějaký racionální kořen takto najdeš.
Stránky: 1