Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebovala bych poradit s následující úlohou.
Průřezem vodní hladiny je lichoběžník. Šířka dna je 19,7m a šířka vodní hladiny je 28,5m. Boční stěny mají sklon 61stupňů a 67 stupňů . Vypočítejte jaké množství vody proteče průřezem za 5 minut, jestliže rychlost vodního toku je 0,3m/s.
Všem moc děkuji za pomoc.
↑ tynuse99:
Dobrý den,
začněte tak, že vypočítáte plochu vodního koryta (lichoběžníku).
↑ tynuse99:
cca
Objem = prierez krát dĺžka
Prierez zo zadania (obsah lichobežníka), dĺžka s=v.t
Pozor na jednotky.
Výška lichobežníka niektorá vhodná goniometrie (sin, cos, tg alebo cotg).
↑ tynuse99:¨¨
Ahoj.
Předpokládejme, že délka koryta je dostatečně dluhá na to, aby mohla fungovat následující představa:
Těleso volně plovoucí po hladině a unášené proudem urazí za dobu 5 minut dráhu délky
, kterou
umíme spočítat, známe-li rychlost toku.
Objem vody, která proteče za 5 minut daným průřezem, bude rovna objemu kolmého hranolu, jehož
podstavou bude daný lichoběžník a tělesovou výškou číslo
.
Jenom drobnost: po studentech se chce přesnost uvažování a vyjadřování a učitelé či autoři učebnic sami mnohdy tu přesnost postrádají. Popsaný lichoběžník zde určitě není průřezem hladiny, ale průřezem vodního toku...
Zdravím.
Znění dotazu možná vylepšila sama kolegyně ↑ tynuse99: - na netu jsem našel zadání téže úlohy a v něm se píše o "průřezu kanálu".
↑ tynuse99: Ano, máte pravdu, špatně jsem to napsala asi jsem se přehlédla.