Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím!
Máme dokázat, že neplatí:
(AxC)
(BxD)
(A
B)x(C
D)
Myslíte, že bych mohla postupovat tak, že např:
A=(3)
B=(1,3)
C=(1,2)
D=(1)
Pak bych tedy udělala kartézský součin AxC a BxD, tyto dva sjednotila. S pravou stranou bych udělala A sjednoceno s B, C sjednoceno s D a pak jejich kartézský součin?
↑ Kristynaaa:Samozrejme ze mnoziny
si mozes zvolit aj takto. Ako potom ukazes ze uvedena inkluzia nie je splnena?

No, pokud si vezmu definici kart. součinu, tak AxC= x
A
x
C....
Tak jestli bys si to mohla přepsat jako:
A kdybych si tedy přepsala ještě tu druhou stranu na tenhle tvar, pokud to tedy jde...:
A potom bych mohla nějaké libovolné prvky podle toho dosadit a něco by vyšlo?...

tak X podmnožinou Y je když
↑ Kristynaaa:To je pravda. Ale v ulohe sa pise, ze mas ukazat, ze neplatí:
(AxC)
(BxD)
(A
B)x(C
D), je to tak? Pouvazuj nad tym, co su prvky lavej strany inkluzie a ci uz musia byt aj prvkami jej pravej strany.

No... sice možná komplikované, ale tak to, co jsem psala.. je vubec správně?
↑ Kristynaaa:Nie, uz hned zaciatok nie je dobre. Pises, ze ... AxC= x ... , na jednej strane je mnozina, na druhej prvok ... to sa nemoze rovnat.

No já právě myslela, že pokud mám tedy kart. součin AxC, tak si to můžu rozepsat právě takto:
↑ Kristynaaa:To urcite nie. Pozri sa na definiciu kartezskeho sucinu. Aku literaturu pouzivas?

No nejvíc tedy asi sešit... na wiki píšou to stejné, co máme v sešitě: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kart%C3%A … ou%C4%8Din

tohle je jako špatná definice?
↑ Kristynaaa:
Kartézsky súčin AxC sú všetky také usporiadané dvojice, kde prvý prvok je z množiny A a druhý je z množiny .
http://pdf.truni.sk/e-ucebnice/diskretn … l?ownapi=1

Ahá, dobře, děkuji moc...
Mám tedy postupovat tak, že dosadím libovolné prvky a pak s nimi budu dál pracovat, při řešení tohodle příkladu?

↑ vlado_bb:
No vubec jsem s tim nedokazala nejak hnout...
↑ Kristynaaa:Ktoru liteaturu si teda studovala? Kym nepochopis, co je kartezsky sucin, tak s tym nepohnes.

Usporadana dvojice. Pokud to je napr kart.soucin AxB..bude to dvojice (a,b) v tomto poradi.. a bude nalazet do A, b bude nalezet do B..
↑ Kristynaaa:
No a čo nevieš spraviť?
Zjednotenie?
Skúšala si to?

No ja mam dokazat ze to prave neplati. Chtela jsem si za to dosadit libovolne prvky.. Udelala bych kart.soucin, sjednotila.. A pak by to bud vyslo nebo nevyslo..
↑ Kristynaaa:Ano, mas pravdu. Rozmysli si, co musi splnat prvok lavej strany (teda aka je to dvojica) a ci musi alebo nemusi patrit do pravej strany.

Myslím si tedy, že pravá strana by měla být "obsáhlejší"..