Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
připravuji se na písemnou práci z fyziky a při opakování jsem narazila na tři příklady, které nemohu vyřešit.
1. Okamžitá hodnota střídavého napětí při okamžité fázi pí/6 je 155V. Určete amplitudu a efektivní hodnotu střídavého napětí.
(V tomto příkladu přece postrádám čas i frekvenci, proto mě nenapadá žádný postup.)
2. Na štítku elektromotoru na střídavý proud jsou údaje: 230 V, 5 A, cos fí= 0.8. Jaký je činný výkon?
Vím, že pro tento příklad se mohu řídit vzorcem P=Uef*Ief*cos fí. Po dosazení jednotlivých čísel mi ale vychází 801 W. Ve výsledcích mé učebnice se však píše o 920 W. (230*5*cos 0.8=801 W.)
3. Na svorkách zdroje střídavého napětí o výkonu 8kW je napětí 230 V a připojeným obvodem prochází proud 71 A. Určete fázový rozdíl napětí a proudu v obvodu.
(Jediný vzorce s úhlem P=Uef*Ief*cos fí mi nevychází: 8000=(230/odmocnina ze dvou)*(71/odmocnina ze dvou)*cos fí)
Děkuji za Váš čas.
No - tieto úlohy patria do sekcie fyzika (ale niekto to tam snáď presunie).
Plus každá úloha patrí do vlastnej témy.
2. Na štítku elektromotoru na střídavý proud jsou údaje: 230 V, 5 A, cos fí= 0.8. Jaký je činný výkon?
Vím, že pro tento příklad se mohu řídit vzorcem P=Uef*Ief*cos fí. Po dosazení jednotlivých čísel mi ale vychází 801 W. Ve výsledcích mé učebnice se však píše o 920 W. (230*5*cos 0.8=801 W.)

Omlouvám se za nesprávné zařazení.
Děkuji za odpověď. Jednalo se tedy o špatné dosazení.