Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 11. 2016 10:39

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Excel - průsečík v grafu

Dobrý den,
Obracím se na Vás s dotazem, jak docílit toho, abych získal přesný prusečík s osami, jako je tady na obrázku?
Dělám totiž úlohu ohledně titrace a tato křivka vznikla po derivaci hodnot spotřeby ml a pH.

Nalézám tak bod ekvivalence a nevím, jak mám nalézt takový prusečík a hezky aby mi ho graf vydefinoval, jako na tomto obrázku. Netušíte někdo? Chci to hlavně proto, aby to bylo stanoveno se 100% přesností a také proto, abych to vyznačil do grafu v místě průsečíku!

//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/38669_bod%2Bekvivalence%2Bpr%25C5%25AFse%25C4%258D%25C3%25ADk.png

Můj graf vypadá následovně, bod bych mohl odhadnout, ale nebude úplně přesný, a to nechci...
//forum.matweb.cz/upload3/img/2016-11/38737_bod%2Bekvivalence%2Bpr%25C5%25AFse%25C4%258D%25C3%25ADk%2Bm%25C5%25AFj.png

Děkuji mnohokrát :)

• (téma jako vyřešené označil(a) DavidMath)

#2 05. 11. 2016 11:53 — Editoval Anonymystik (05. 11. 2016 11:55)

Anonymystik
Reputace:   45 

Re: Excel - průsečík v grafu

To, co bys musel udělat, je proložit (interpolovat) zadané body nějako křivkou. Nejsem chemik a možná existuje nějaký konkrétní tvar závislosti, který by bylo vhodné nasadit jako model a pomocí něj pak body fitovat. Nicméně když ten model není známý, možná bys mohl zkusit křivku proložit polynomem. Můžeš zkusit například Lagrangeův polynom (n-1)-tého řádu, kde n je počet bodů, které v grafu máš zanesených.
Odkaz zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Lagrangeova_interpolace
Průsečík s osou x lze pro vysoký řád polynomu najít jen numericky, lze zvolit například metodu půlení intervalů, Newtonovu metodu tečen, popřípadě iterační metodu. Příslušné odkazy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%AFle … rval%C5%AF
https://cs.wikipedia.org/wiki/Metoda_te%C4%8Den

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#3 05. 11. 2016 12:43

DavidMath
Místo: Zlín
Škola: UTB FT
Pozice: Student
Reputace:   
Web

Aha, to je poměrně složité a asi bych s tím dlouho bojoval. Takže mi bohužel nezbývá, než to udělat od oka, dle mě to je 26,71 ... Co vy na to?

Opravdu to nejde jednoduše jen proložit průsečík v grafu v excelu?

#4 05. 11. 2016 13:08

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ DavidMath:
Pokud tě zajímá průsečík tak, jak je na grafu, tak stačí vzít bod před průsečíkem, bod za průsečíkem a proložit jimi přímku.
Ty body máš, ruční výpočet je na dva řádky.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí