Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, dnes jsem narazil na jeden příklad a chtěl bych se ujistit, zda jej chápu správně. Tímto bych chtěl tedy požádat o radu.
Tento příklad se již řešil v jiném tématu, ale nechtěl jsem jej oživovat. Pokud jsem tím porušil nějaké pravidlo, pak se omlouvám.
Zde je zadání.
Moje otázka zní: Pokud bychom pozměnili zadání a hledali bychom NEJVĚTŠÍ argument tohoto komplexního čísla, znamenalo by to, že by se nacházelo v bodě J v následujícím obrázku a dopočítalo by se pak tedy stejným způsobem jako v původním zadání?
Ahoj,
Vsak dobre vies ze argument hladaneho ( y have) bodov je uhol osi 0x+ a polopriamky 0t. Cize geometricky si dala odpoved na tvoju otazku.
No ked si to uz zacala najdi suvis aj z riesenim z povodneho cvicenia.
↑ lamicka:
Rada, pozrozmyslaj o symertrii podla imaginarnej osy.
Tady je to, co jsem sliboval, snad to bude správně, prosím tedy o kontrolu. :)
Nejprve znovu zadání:
Z komplexních čísel z, pro něž je
vyberte ta, která mají v intervalu
největší argument.
Hledáme tedy číslo z které je ve vzdálenosti 15 od bodu 25i. Jsou to všechna čísla na kružnici k. My ale chceme vědět, které z těchto komplexních čísel má největší argument
.
Co se symetrie týče: (napřed náčrtek)

a teď převod z goniometrického tvaru do algebraického. 
. Offline