Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 11. 2016 12:47

Qweety
Zelenáč
Reputace:   

Akutní nemoc z ozáření

Chtěla jsem se zeptat, zda někdo neví, při kterých stupních ze stupnice INES může vzniknout akutní nemoc z ozáření? Je mi jasné, že stupně 7 a 6 určitě, ale netuším, jak je to s následujícími.

#2 13. 11. 2016 17:30

LukasM
Reputace:   193 

Re: Akutní nemoc z ozáření

↑ Qweety:
Já také nevím, ale je podle mně dost podstatné, kdo tu nemoc z ozáření má mít. Pokud někdo, kdo s tím nemá nic společného (např. obyvatelstvo někde u elektrárny), tipuji (!!!), že to budou stupně 6,7. Pokud někdo, kdo v daném provozu přímo pracuje, tipl bych si 3 a víc. Ale nevím. Jednak na to nejsem odborník, jednak by určitě záleželo na okolnostech a zařazení konkrétní události (ta stupnice je pokud vím trochu volně definovaná).

#3 14. 11. 2016 19:09 — Editoval Eixx (14. 11. 2016 19:17)

Eixx
Zelenáč
Reputace:   

Re: Akutní nemoc z ozáření

Šlo by říci, že i 5. Myslím tedy, že je nutné v tomto případě např. evakuovat, či nějak jinak ochránit obyvatele a snížit riziko jejich ohrožení. Jinak, jak píše LukasM, je třeba říci, o koho má jít.. V jaké blízkosti se daný člověk pohybuje, nebo tak.

Zápatí