Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o pomoc s příkladem:
Ženu cestující letadlem postupně přepraví čtyři letecké společnosti. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr první společnosti, je 1%. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr druhé společnosti, jsou 4%. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr třetí společnosti, jsou 3%. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr čtvrté společnosti, jsou 2%.
Když žena dorazila do cíle své cesty, zjistila, že kufr zmizel. Jaká je pravděpodobnost, že kufr ztratila 3. společnost?
Řešila jsem takto: 0,99 * 0,96 *0,03 = 0,028512
Výsledek ovšem moodle označí jako chybný.
Jak má být prosím řešeno správně. Děkuji.
↑ Jj:
Hledala jsem, našla jsem řešení pro ztracení kufru v první společnosti. Z toho jsem odvodila řešení pro ztrátu v třetí společnosti, ale asi špatně, jelikož mi moodle vyhodnotil jako chybnou odpověď
↑ ilka:
Řekl bych, že je třeba spočítat podmíněnou pravděpodobnost - když kufr zmizí, tak právě u
třetí společnosti.
Jev A - kufr u některé společnosti zmizí
Jev B - zmizí u třetí společnosti
--> spočítat P(B|A).
Ze vztahů pro podmíněnou pravděpodobnost vyplývá rovnost 
P(B) jste spočítala = 0.028512
P(A|B) = 1 (víme, že kufr zmizel)
Ještě spočítat P(A) - nejlépe přes doplňkovou pravděpodobnost P(zmizí) = 1 - P(nezmizí)
To už půjde ? Uvidíme, co na to řekne moodle (i když netuším, co to je).
↑ Jj:
Celkovou pravděpodobnost, že se kufr ztratí, mám spočítanou = 0,0965 (první část otázky - zadána a zkontrolována v moodlu).
Když jsem však zadala do vzorce dle Vašeho návodu, tak to stejně moodle označí jako chybnou odpověď, tak nevím.
Přesto děkuji za Vaši snahu pomoci.
↑ ilka:
Jenom pro kontrolu můj výsledek:
a čtvrté desetinné místo výsledku závisí na počtu ponechaných desetinných míst dělence a dělitele. Nemůže být problém v tom ?
Stránky: 1