Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ mihal11:Aha, vydelil, tak uz sa rozumieme. Len ak po dosadeni dostavas v menovateli nulu, to este neznamena, ze prislusna limita neexistuje. Napriklad limity v nule funkcii . Vo vsetkych troch dostaneme po dosadeni v menovateli nulu, pritom ale jedna z tychto limit existuje a je vlastna, jedna existuje a je nevlastna a jedna neexistuje.
↑ mihal11:Skus v tom tvare, v akom ta funkcia pod limitou povodne bola, rozlozit menovatel na sucin a potom uvazuj o jednostrannych limitach v bode -2.
↑ vlado_bb: tak pak kdyz je to z leva tak mi opet vychazi - nekonecno a z prava + nekonecno, nebo se pletu
↑ mihal11:Ano, mas to v poriadku, teda limita funkcie v bode -2 neexistuje. No a nakolko
existuje a je vlastna, tak ta povodna limita neexistuje.
↑ vlado_bb:Děkuji za pomoc. Já původní řešení také napsal, že limita neexistuje, ale vrátili mi to, zřejmě z důvodu, že jsem tam neměl výpočet limity z leva a prava.
↑ mihal11:Ano - to, ze je menovatel nulovy, este nic neznamena, na tych troch ukazkach, co som vyssie uviedol, je to vidiet.