Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych poradit, s tímto příkladem prosím.
Zadání:
Jaké je pravděpodobnost, že se Jana a Tomáš narodili ve stejný den? (Narodili se roku 1990.)
Děkuji moc za rady...
Já jsem to zkoušel podle úvahy: 1/365 x 1/365 a to není dobře. Nevím co přesně myslí pod pojmem ve stejný den, jestli se bere den (od pondělí do neděle)..
↑ SkGhost:
Zdravím,
rok 1990 byl nepřestupný, měl 365 dnů. Jana a Tomáš mají oba 365 možností, kdy se mohli narodit. Počet všech možných výsledků je
. Jana má možnost narodit se v jeden z 365 dnů, Tomáš se narodí jako Jana, tj.
má jen jednu možnost. Počet všech příznivých výsledků je
.
Prosím o pomoc s príkladom. Aká je pravdepodobnosť že pri hode dvoma kockami, ktoré majú čísla od 1-6 padne číslo 4 a menšie 6x 7x 8x 9x a 10x po sebe. Stačí vyrátať jedno z toho aby som bol v obraze čo tam mám použiť za vzorec a či výsledok dajme tomu 1tka na jednej kocke a dajme tomu číslo 4 na druhej kocke sa dá považovať za to isté ako keď na prvej kocke padne 4 a a na druhej 1. Za odpoveď vopred ďakujem.
Pravdepodobne to bude takto (3/11)na6, (3/11)na7, (3/11)na8, (3/11)na9 atď. ale úplne istý si nie som.
3 čísla z 11: (1,1);(1,2);(1,3) sú hody ktoré zodpovedajú zadaniu úlohy, celkovo môže nastať 11 prípadov pri hode dvoma kockami a mocnina zodpovedá hodu.
Ak som sa niekde pomýlil budem rád ak ma niekto opraví ;)