Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 12. 2016 21:09 — Editoval Bedlasky (10. 12. 2016 21:13)

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Reakce KMnO4

Zdravím.

Dnes jsem se setkal s takovou zajímavou věcí. Prováděl jsem redukci manganistanu jodidem v zásaditém prostředí. Vznikl mi slabě zelený (málo koncentrovaný) roztok mangananu. Když jsem k němu poté přidal kyselinu octovou, roztok byl lehce nažloutlý, skoro až bezbarvý. Očekával jsem disproporcionaci na manganistan a oxid manganičitý, očividně se ale vytvořil jen oxid manganičitý (pochybuju o redukci na manganatou sůl). Jediné rozumné vysvětlení, které mě napadlo, je, že manganan v kyselém prostředí zreagoval s nadbytečným jodidem.

S obdobným problémem jsem se setkal při reakci manganistanu a sacharózy v zásaditém prostředí. Dělal jsem tři roztoky hydroxidu sodného a sacharózy, přičemž jsem měnil koncentraci hydroxidu. Po přidání manganistanu se v roztoku s nejvyšší koncentrací NaOH nejdříve vytvořil manganan a následně po nějaké době MnO2 (během reakce jsem ještě nějaký cukr přidal, připadalo mi totiž, že se tomu nechce zreagovat na MnO2, obdobně jsem učinil u roztoku s prostřední koncentrací NaOH). V roztocích s menší koncentrací NaOH však vzniklý MnO2 nebyl moc vidět, zejména co se týče roztoku s nejnižší koncentrací NaOH, který byl téměř bezbarvý (a popravdě ani manganan v něm nebyl při reakci moc vidět). Množství manganistanu přidané do roztoků bylo přibližně stejné, tak mě nenapadá, čím by to mohl být. Myslíte, že je možná redukce až na Mn2+? S koncentrací NaOH by se měla rychlost reakce údajně měnit. Princip reakce se mi dodnes nepodařilo nikde pořádně najít, obzvláště mi vrtá hlavou vznik manganičnanu, který lze v roztoku krátce spatřit a následně se oxiduje na manganan.

Posledním takovým dotazem je redukce CuSO4 jodidem draselným na jodid měďný. Ze školních laboratoří si pamatuji, že vznikala hnědá sraženina, která se utvořila celkem rychle. Doma si mi ale tvoří dost pomalu, je to navíc jen takový žlutý zákal. Příčinu bych možná viděl v málo koncentrovaném jodidu. Co myslíte?

Díky za pomoc :).

Zápatí