Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám příklad:
Ze 30 žáků ze třídy chce celá třetina maturovat z matematiky i fyziky. Některý z těchto předmětů
si vybralo 24 žáků. Z angličtiny chce maturovat celkem 22 žáků. 0sm žáků si vybralo všechny tři
tyto maturitní předměty. Pouze matematiku si vybrali 3 žáci, matematiku i angličtinu 15 žáků
a 2 žáci žádný z uvedených předmětů. Kolik studentů chce maturovat z fyziky ?
Výsledek by údajně měl být 14.
Snažím se tady krestli různě ty diagramy ale bohužel mi to nikdy nevyjde. Přece když chce maturovat celkem 22 žáků z angličtiny, tak to potom nevychází. Mám 15 žáků, kteří maturují jenom z angličtiny a z matiky a potom mám 8 žáků, kteří maturují ze všeho, mi dá výsledek, že z angličtiny je to 23 a to už je špatně....
Budu rád za jakékoliv nasměrování.
↑ novak1423:
Zdravím,
označ si jednotlivá pole množin M (matematika), F (fyzika), A angličtina)
a pak jednotlivé podmínky popisuj pomocí polí
např.
Z angličtiny chce maturovat celkem 22 žáků dává rovnici
d+e+f+g=22
Děkuji za odpověď. Zkoušel jsem to takhle i před tím ale nevyšlo mi to, ale je to asi zadáním.
Je tam přeci napsaná věta: "Pouze matematiku si vybrali 3 žáci, matematiku a angličtinu 15..." To pouze znamená jenom pro ty 3 žáky? chápal jsem to tak, že to "pouze" platí pro celou větu...
Pak ještě věta: "Některý z těchto předmětů si vybralo 24 žáků." Není to náhodou jeden z těchto předmětů si vybralo 24 žáků? Protože takhle to vyjde, že oba předměty dohromady si vybralo 24 žáků...
I tak děkuji za odpověď, protože to vypadá správně matematicky jen ta logika mi to nebere
↑ novak1423:
Některý z těchto předmětů si vybralo .. znamená matematiku nebo fyziku, t.j. zapíšeme prvky sjednocení obou množin,
jen matematiku- to je pole a
matematiku i angličtinu ... konjunkce, t.j. zapíšeme prvky průniku obou množin