Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jelena: edit - viz doporučení
Ještě mám problém s jedním příkladem, nevím kde dělám chybu
Vypočítejte množství tepla p Q , které soustava tvořená 20 kg Cu vymění s okolím,
změní-li se teplota soustavy z hodnoty t1 = 30°C na teplotu t2 = 1327°C, je-li dáno:
p c [J K-1 g-1]
Teplotní interval
platnosti C o
p,m [K]
Cu (s) 0,391+0,0596 . 10-3T – 0,0219 . 105 .T-2 298,15 – 1357
Cu (l) 0,494 1357 – 2848
Ttání = 1357 K o -1
m, tání H 17 424,8 J mol
[Q ΔH 17,0578MJ p ]
Tady u toho příkladu mě hodně klame 20kg Cu, podobný příklad je i ve skriptech paní Petřinové, ale stejně mi to nevycházi.
Příklad počítám: Q=n
0,391+0,0596 . 10-3T – 0,0219 . 105 .T-2 dT
Htání
\int_{1357}^{1600,15}
Htání=17 428,8 J.mol-1
Podobný příklad děláme i na semináři, ale prostě se nemůžu dopočítat ke správnému výsledku.
Omlouvám se , za to jak je to tady napsané, ale ještě to moc neovládám
Děkuji za každou radu, jinka studuji dálkově
↑ bvb25:
děkuji, jak jsem rozluštila Tvůj zápis integrálu v druhém příspěvku, je sestaven pouze pro ohřev Cu z teploty 30 stupňů do teploty tání a pro ohřev taveniny do teploty 1327 stupňů. Převody na Kelviny se mi zdají v pořádku. Integrování překontroluješ ve WA (příklad vložení prvního - pro ohřev, obdobně druhý integrál pro ohřev). Výsledek bude pouze na 1 g, přepočíst na zadané množství (20 kg).
Kde ale uvažuješ teplo potřebné na samotné tání? A pozor na to, že
(pro tání) je na mol (tedy ještě převod 20 kg na látkové množství).
V pořádku? Děkuji.
↑ jelena:
Ten můj první zápis integrálu byl špatně rozeznat.
Zkusím to slovně:
Mám to zapsané jako intergrál Cu(s) od 30 stupňů do teploty tání +
+ interhrá Cu(l) od teploty tání do do teploty 1327 stupňů.
Zítra sena to znovu podívám.
↑ bvb25:
rozumím, potom jen překontroluj integrování a použití jednotek. Nejdřív ale přepočti
(mol^(-1)) na 1 gram (označím
, potom lze použit pro výpočet tepla pro ohřevy a tání 1 gramu:
na úvod vzorce máš
(látkové množství), to by šlo použit, pokud by všechny složky v součtu byly na 1 mol (my však dle tabulky máme data na 1 gram a na 1 mol), "sjednotit na 1 g" a výsledek vynásobit celkovou hmotnosti Cu. Snad problém byl jen v nepřehlednosti jednotek.
K zápisu - když klepneš na můj zápis v TeX, ten se přenese do Tvé zprávy, můžeš upravovat.
↑ bvb25:
tak si to "odděl" podle jednotek: c_p je zadáno v J*K^(-1)*g(-1), tedy pro výpočet celkového tepla na ohřev vynásobíme hmotnosti m=20000 g:
K tomu přičteme teplo na samotné tání
je v J*mol^(-1), pro výpočet celkového tepla vynásobíme látkovým množstvím Cu (převod 20 kg Cu na tomu odpovídající látkové množství n=... mol by už neměl být problém). potom:
Popř. napiš, prosím, Tvé převody a číselné výpočty podrobně. V pořádku? Děkuji.
Ten pocet platnych cifier vyzera dost neprofesionalne. Urcite je fakt podstatnych tych 0.0578 MJ.
Ja by som aproximoval tepelnu kapacitu vhodnou konstantou napr. 0.44 (priemer z 0.494 a cp(300 K)=0.385) a pocital s tym; zohriatie o 1300 K na takej tepelnej kapacite stoji 11.44 MJ a fazovy prechod 5.48 MJ, spolu 16.9 MJ. Odchylka vypoctu < 1%, hotovo za chvilu bez integrovania.