Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadání: Určete horní integrální součet funkce
v intervalu
při ekvivalentním dělení na 4 intervaly.
Snažila jsem se to vyřešit podle příkladu, který tu byl řešený, ale výsledek mi nevychází. Má to vyjít 2,57. Můj postup:
Intervaly:

takže horní součet se rovná 
Kde je chyba?
Děkuji moc.
↑ vlado_bb:A jestliže je klesající, tak jak se to změní?
↑ vlado_bb: Obrázek mám, ale nic moc v tom nevidím. Je to jedna větev hyperboly v I. kvadrantu.
↑ vlado_bb: My žádnou literaturu nemáme. Máme jen nějaké prezentace ze školy.
↑ vlado_bb: Děkuji tedy za to, hledám už 2 dny na internetu a lámu si hlavu nad tím, proč mi to nevychází. Aspoň byste mi tedy mohl poradit, jakou literaturu si mám najít a nebo naťuknout, kde dělám chybu. Protože mi ze školy nemáme nic, jen nějaké prezentace, kde je jen vzoreček pro horní integrální součet.
↑ vlado_bb: Nemohl byste mi s tím opravdu poradit? Toto je matematické forum a bohužel žádnou jinou předlohu nemám, a nevím, kde dělám chybu. Vzoreček mám správný, v žádné literatuře ani na internetu jsem žádný jiný vzoreček než tento nenašla. Moc děkuji
↑ holcina.16:
Zdravím.
Je-li funkce klesající, tak se horní součet spočítá podle tohoto obrázku:
--> Horní součet = ...
↑ Jj: Děkuji, obrázek mám nakreslený, ale nevím, jak to aplikovat s tím vzorečkem pro hodní součet.
↑ holcina.16:
Nemáš vyrátať obsahy tých obdĺžnikov a zrátať ich?
Tých nakreslených.
Prvý má rozmery 2x0,5.
Podľa mňa to sa ti páni predo mnou ( zdravím :-) ) snažili povedať...
↑ misaH:to jsem udělala, ale právě mi to vychází 1,9, když je sečtu. Jak mám spočítané nahoře.
↑ holcina.16:
Neudělala.
Veď si obrázok poriadne pozri.
↑ misaH:Už to vidím, děkuji moc.