Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2016 11:42 — Editoval Bedlasky (30. 12. 2016 11:47)

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Dichroman barnatý

Zdravím.

Narazil jsem na takový menší problém. Podle internetových zdrojů se nerozpustný chroman barnatý rozpouští v kyselém prostředí na rozpustný dichroman barnatý. Jenže já mám z praxe s dichromanem barnatým zcela jinou zkušenost. Loni, když jsme dělali srážecí analýzu, tak si pamatuju, že s chloridem barnatým dělal dichroman draselný oranžovou sraženinu. Obdobnou věc jsem viděl letos při gravimetrii u dvou spolužáků, kteří oxidovali chromitou sůl v alkalickém prostředí peroxidem na chroman, sráželi ho barnatou solí a při vaření sraženiny jim zoranžověla a později opět zežloutla (k sraženině se dávalo trochu 5% octovky, možná to bylo způsobeno tím, jiné vysvětlení mě nenapadá, ač si říkám, jestli v tom nehraje třeba roli i teplota). Dokonce jsem našel i nějaké video, kde k dichromanu přidávají dusičnan barnatý a nic se neděje (nicméně předtím k němu přidali HCl, takže mám určitě pochybnosti o tom, zda vzniku sraženiny nebránilo kyselé prostředí). Tedy, podle poznatků z internetu by to mělo vypadat takto:

$2BaCrO_{4} + 2H^{+} \Rightarrow  BaCr_{2}O_{7} + Ba^{2+} + H_{2}O$

A v nadbytku kyseliny takto:

$2BaCrO_{4} + 4H^{+} \Rightarrow  H_{2}Cr_{2}O_{7} + 2Ba^{2+} + H_{2}O$

$H_{2}Cr_{2}O_{7} + H_{2}O\Leftrightarrow 2H_{2}CrO_{4}$

Jenže právě v tom to je. Pokud bych chtěl ověřit, zda je dichroman barnatý sraženina nebo ne pomocí reakce chromanu barnatého s kyselinou, tak to nemohu dokázat pokud dám do roztoku nadbytek kyseliny (což se mohlo ve videu přiloženém výše stát). Moje praktické zkušenosti navíc hovoří proti faktu, že je dichroman barnatý rozpustný ve vodě, v tabulkách ani na internetu nikde jeho rozpustnost ve vodě neuvádějí. Víte o tom někdo něco víc? Nebo jestli s tím máte popřípadě někdo zkušenosti? Mám pravdu já nebo internet? Bohužel by to nebylo poprvé, co by nějaká látka v laboratořích reagovala tak jak nemá. Předem díky za odpovědi :).

Zápatí