Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mám dotaz..
Nedávno jsem narazil na jednoduchou hádanku, kterou jsem jaksi nepochopil, resp. nevím, kde se stala chyba.
Pokud by mi nekdo mohl vysvětlit, proč se tak jednoduchý příklad stává neřešitelným, budu rád.
Tři angličtí džentlmeni se rozhodnou navečer ubytovat v jednom slušném londýnském hotelu. U recepčního si objednají pokoj a zaplatí za něj 30 liber. Po chvíli si ale recepční uvědomí, že pokoj nestojí 30, ale jen 25 liber. Pošle proto portýra, aby zbylých pět liber pánům vrátil. Ten přemýšlí, jak rozdělit nedělitelných 5 liber mezi tři pány. Proto jim každému vrátí libru a zbývající dvě si nechá jako donosné.
Pak se ale vrací zpět do recepce a počítá: „Každý z pánů zaplatil po vrácení jedné libry celkem 9 liber. To je dohromady 27. Já jsem si nechal 2 libry, což dává dohromady 29. Ale kam se poděla ta jedna libra?!“
25 zaplatili za hotel, 2 nechali typkovi a oni dostali vratene 3 to je 30
25 zaplatili za hotel, 2 nechali typkovi( TOTO je tych 27 dohromady co spocital portyr, ergo 2 si uz nechal)
a oni dostali vratene 3 (VIDIS takze preco by si portyr nechaval navyse nieco co uz ma ? )
27-2=25 a ne 27+2
to je jak kdyz v byl jednou jeden polda ukazoval ten for " s jedenacti prsty "
https://www.youtube.com/watch?v=N2Wqo3tMykc

↑ propanbutan:
Pěkně je to vidět při rozepsání:
Džentlmeni Recepční Poslíček
--------------------------------------------
1) -30 30 0
2) + 3 - 5 + 2
--------------------------------------------
Celk. -27 25 2
27 liber, které zaplatili džentlmeni si rozdělili takto: