Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2017 22:46

Tanner
Pozice: Student
Reputace:   

Variační počet

Zdravím,

Chápu, k čemu je variační počet, ale moc nechápu, jak funguje.

Je mi jasné, že hledám např. mezi všemi rozumnými křivkami takovou s nejmenší/největší délkou apod...
Chápu věty o nabývání funkcí extrémů funkcí na množinách, chápu lagrangeovy multiplikátory.

Každopádně nechápu, k čemu se zavádí porucha $(y_{0}+h)$

Jediné, co mě napadlo je to, že že v bodech, kde jsem našel funkcionál, je tato porucha nulová, tudíž neexistuje.

Mám v tom hrozný bordel, abych řekl pravdu, mám to v hlavě rozkouskované, ale nijak mi to nedává dohromady žádný smysl, proč se zavádí tato porucha.

#2 14. 01. 2017 05:42

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Re: Variační počet

Pre funkciu viac premennych mame nutnu podmienku extremu ze vsetky parcialne derivacie (resp. derivacie vo vsetkych smeroch) su nulove.
Tuna je to podobne, ale ide o derivaciu v smere funkcie. Ak je $y_0$ extremala, zoberies si nejaku dalsiu funkciu $h$, dosadzujes $y=y_0+th$ pre $t \in \mathbb{R}$ a pozeras sa na funkcional ako na funkciu jednej premennej $t$. Tato funkcia musi mat derivaciu 0 v bode $t=0$ ak v nom ma mat extrem.

Zápatí