Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, není mi jasné, jak bude vypadat nulová hypotéza v tomto případě:
Zkoumal se výskyt HIV nakažených ve dvou oblastech a mám otestovat hypotézu, že výskyt HIV nezávisí na oblasti.
Měla jsem za to, že nulová hypotéza říká něco ve smyslu, že se něco od něčeho neliší - že výskyt v oblasti 1 se neliší od oblasti 2. Pak jsem ale začala přemýšlet, jestli když mám testovat hypotézu, že HIV nezávisí na oblasti, jestli ta nulová hypotéza nebude znít jako že výskyt HIV závisí na oblasti. Čím víc nad tím přemýšlím, tím víc se do toho zamotávám. Mohl by mi to někdo jednoduše a polopaticky vysvětlit, prosím?
Caillean napsal(a):
Měla jsem za to, že nulová hypotéza říká něco ve smyslu, že se něco od něčeho neliší - že výskyt v oblasti 1 se neliší od oblasti 2.
Není to zrovna dvakrát rigorózní, ale je to celkem praktická poučka. Nulovou hypotézu potřebuješ mít dost konkrétní, abys mohla odvodit rozdělení testové statistiky za platnosti H0.