Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám tu tohle zobrazení, moc nechápu zápis toho zobrazovaného, tedy co se přesně myslí f(0) a f(1), jakože jednoduše polynom v bodě jedna a nula, co vlastně o tom vím, protože já nevím. Díky
Ahoj ↑ DanDan:,
Mozes podrobnejsie vysvetlit tvoje riesenie?
Popis presne bazu v akej pracujes?
Napriklad stardantna baza tu je
( co sa da vyjadrit aj ako ( (1,0,0), (0,1,0) ...) ale treba vyjadrit potom suvis z polynommi, aby co potom pouzijes bolo jednoznacne)
Myslienka, prace z vlastnymy vektormy a hodnotamy je dobra.
Ale upresnit ako si ich nasiel a ako ich chces vyuzit.
( Poznamka, v tomto cviceni, mozes priamo vidiet hladane vlastne vektory, tak ci tak ich treba napisat ako aj bazu v ktorej potom vyjadris T)
V cviceni je vyzadovane aby si vyjadril T v takej bazy aby jeho matica bola diagonalna.
A tvoja odpoved ju nedava.
ano, já tam nedal celé řešení. Použil jsem standardní bázi a z ní mám pak tedy tu matici endomorfismu, a ta diagonální matice je tvořena vlastními čísly z té matice endomorfismu. Ta báze, kterou jsem uvedl, je množina vlastních vektorů příslušejícím těm nalezeným vlastním číslům (1, 0 a 2). Našel jsem podobný příklad na internetu, největší problém jsem měl s tím pochopením toho zobrazení.
↑ DanDan:,
Tak vyuzi priamo, ze polynom
( tu je to vlastny vektor) ma vlastnu hodnotu 
( vlastny vektor) ma v.h.
.....
A budes mat priamo diagonalnu maticu......
No nenapisal si nikde diagonalnu maticu, ako to pyta text cvicenia.
Pises ako by sa to dalo pripadne urobit, ale si to neurobil.
Vsak to je pre teba.
Ak si spokojny s tym, tak je vsetko v poriadku. ( ale over si tie vlastne cisla)
Ak das podrobne riesenie, tak je mozne ti viac poradit.
Tak ci tak, ak mas nieco riesit tak je treba byt schopny vsetko vysvetlit, dat len odpoved nestaci. Treba postup z vysvetlinim pouzitej metody.
Ale ked od vas take nevyzaduju, tak rob podla vasich zvykov.
Dobre pokracovanie.
Stránky: 1