Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych pomoct s nasledující slovní úlohou:
Dvaja priatelia pravidelne navštevujú kaviareň v meste a vždy si po svojom príchode objednajú jednu kávu, z držia sa presne 10 minút a odídu. Jedného dňa obaja priatelia navštívia kaviareň niekedy medzi 8:00 a 9:00 . Aká je pravdepodobnosť toho, že sa tam stretnú? Odpoveď zaokrúhlite na celé percentá.
Víme že 1 hodina má 60 minut.Oni tam pobudou vždy 10 minut. Tak jsem jsi to rozdělil na 6 intervalů: 8:00-8:10,8:00-8:20 atd.A teď nevím co s tím mám dělat, protože jsem zjistil že me řešní je chybné.Jaké by bolo korektní matematické řešení pro takovouhle situaci?Jde mi hlavne o postup.
↑ Pan Matematik: Asi by si nemal vylucovat moznost prichodu napriklad o 8:12.
↑ vlado_bb: ano, to mi při psaní příspěvku právě napadlo.
↑ vlado_bb:
Zdravím.
Jedná se o tzv. "geometrickou pravděpodobnost" - podobných úloh už se tu několik řešilo. Pod uvedeným heslem se dají najít.
↑ Pan Matematik:
Zkus si udělat nějaký graf, kde si znázorníš příchody obou dvou. Snad tě to pak navede.
↑ Pan Matematik:
Odkaz, příspěvek #9 a dál
Děkuji.