Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, skoro bych řekl, že je to spíš dotaz na střední školu, ale lámu si s tím hlavu. Příklad jsem spočítal, ale nejsem si jistý, zda dobře - nalamují mě různé definice a pojmy.
Zadání:
Student píše seminárku a ještě dnes ji musí odeslat učiteli. Je zde 3% pravděpodobnost, že mu nebude fungovat PC. Jelikož má wifi a venku hodně prší, je zde 30% pravděpodobnost, že nebude fungovat internet, což by nemusel být problém, protože má internet v mobilu, bohužel ale je zde 10% pravděpodobnost, že se mu nespáruje telefon s počítačem a tak to nedokáže odeslat. A nakonec je z 15% pravděpodobné, že bude učitelův server přetížen a seminárku odmítne. S jakou pravděpodobností seminárku odevzdá?
Mé řešení:
1) nejprve si označím jednotlivé náhodné jevy
jev A: PC bude fungovat... 
jev B: Wifi bude fungovat... 
jev C: Mobil se spáruje s PC... 
jev D: Server nebude přetížen... 
2) aby odevzdal, musí platit:
tj. s malou úpravou
3) výpočet - jelikož jsou to jevy nezávislé, pak bude platit
, tzn.:

Student tedy odevzdá seminárku přibližně z 80%.
Je má úvaha a výpočet správný?
Děkuji.
↑ BigBear:
Zdravím.
Taky mi to tak vyšlo - s malou úpravou postupu:
Jev E - funguje internet: 

ahoj ↑ BigBear:,
abych parafrázoval císaře Comoda ve filmu Gladiátor: v pravděpodobnosti nejsem příliš kovaný, Casie, ale chybu tam nevidím...