Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte,
rád bych se zeptal na sloupce "Df" a "Mean square".
(Zkoumání dvou nezávislých proměných u 30 prvků)
Proč je total Df 29, když prvků je 30? A k čemu se dá použít střední hodnota čtverců?
Děkuji!
Proč je total Df 29, když prvků je 30?
, kde
je celkový počet měření ze všech skupin dohromady. Tady je jich 30, proto
.
je počet stupňů volnosti celkové variability. Rovná se
, protože celková variabilita je (EDIT: skryl jsem část, která se týká jenom jednofaktorové analýzy rozptylu)
hodnot (n-tá hodnota je jednoznačně určena kombinací
hodnot a průměru).
.A k čemu se dá použít střední hodnota čtverců?
K výpočtu F-statistiky (F-ratio):

kde
je celkový počet měření ze všech skupin dohromady.
Nějak mě mate ten pojem "skupina" a "celkový počet měření"
Takže měřil jsem závislost výdajů domácností na příjmu a počtu členů u 30 domácností.
Počet skupin: 3 (takže se dá říct, že počet skupin je prostě celkový počet proměnných?)
Celkový počet meření: Tak já jsem v každé z těch 30-ti domácností měřil výdaje a počet členů, tak potom by byl celkový počet měření 60 ale přece?
Kažopádně zasluhuješ už bludišťáka páč
jsem již pochopil! :D
Promiň, nevšiml jsem si, že máš 2 nezávislé proměnné. Ta suma se týká jednofaktorové analýzy rozptylu. Není divu, že jsem tě tím zmátl.
Pro dvoufaktorovou analýzu rozptylu je ta suma
, kde
je počet druhů v první skupině,
je počet druhů ve druhé skupině a
je počet měření v každé skupině skupiny (takže
je hodnota k-tého měření i-tého druhu první skupiny a j-tého druhu druhé skupiny).
Ovšem nevím, jak je to v případě, že jedna nezávislá proměnná je spojitá, jak to máš ty.
Počkáme, až nám někdo poradí.