Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 03. 2017 13:37 — Editoval jeame (14. 03. 2017 13:38)

jeame

Analysis of variance - dotaz

Ahojte,

rád bych se zeptal na sloupce "Df" a "Mean square".

(Zkoumání dvou nezávislých proměných u 30 prvků)

Proč je total Df 29, když prvků je 30? A k čemu se dá použít střední hodnota čtverců?

Děkuji!

//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-03/95015_mat.%2Bforum.PNG

#2 14. 03. 2017 23:01 — Editoval KennyMcCormick (17. 03. 2017 03:00)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: Analysis of variance - dotaz

Proč je total Df 29, když prvků je 30?

$\text{total\:Df}=n-1$, kde $n$ je celkový počet měření ze všech skupin dohromady. Tady je jich 30, proto
$\text{total\:Df}=30-1=29$.

$\text{total\:Df}$ je počet stupňů volnosti celkové variability. Rovná se $n-1$, protože celková variabilita je (EDIT: skryl jsem část, která se týká jenom jednofaktorové analýzy rozptylu)

Známe-li průměr, pak můžeme volně zvolit pouze $n-1$ hodnot (n-tá hodnota je jednoznačně určena kombinací $n-1$ hodnot a průměru).

Proto je celkový počet stupňů volnosti $n-1$.

A k čemu se dá použít střední hodnota čtverců?

K výpočtu F-statistiky (F-ratio):
$\frac{38,007\:7}{0,189\:414}\doteq200,66$

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 16. 03. 2017 23:07

jeame

↑ KennyMcCormick:

kde $n$ je celkový počet měření ze všech skupin dohromady.

Nějak mě mate ten pojem "skupina" a "celkový počet měření"

Takže měřil jsem závislost výdajů domácností na příjmu a počtu členů u 30 domácností.

Počet skupin: 3 (takže se dá říct, že počet skupin je prostě celkový počet proměnných?)

Celkový počet meření: Tak já jsem v každé z těch 30-ti domácností měřil výdaje a počet členů, tak potom by byl celkový počet měření 60 ale přece?

Kažopádně zasluhuješ už bludišťáka páč $n-1$ jsem již pochopil! :D

#4 17. 03. 2017 02:57

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Promiň, nevšiml jsem si, že máš 2 nezávislé proměnné. Ta suma se týká jednofaktorové analýzy rozptylu. Není divu, že jsem tě tím zmátl.

Pro dvoufaktorovou analýzu rozptylu je ta suma
$S = \displaystyle\sum_{i=1}^a\displaystyle\sum_{j=1}^{b}\displaystyle\sum_{k=1}^{r}(y_{ijk}-\overline{y})^2$, kde $a$ je počet druhů v první skupině, $b$ je počet druhů ve druhé skupině a $r$ je počet měření v každé skupině skupiny (takže $y_{ijk}$ je hodnota k-tého měření i-tého druhu první skupiny a j-tého druhu druhé skupiny).

Ovšem nevím, jak je to v případě, že jedna nezávislá proměnná je spojitá, jak to máš ty.

Počkáme, až nám někdo poradí.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

Zápatí