Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrého večera,
vím, že se to tu již probíralo, ale nechtěl bych narušovat naše pískoviště, jde mi tu o něco odlišného. Jde mi o to, co používáte za kombinace OS, LaTeXového procesoru (omlouvám se za terminologii, neznám ji) a editoru.
Např. má situace:
Používám Windows XP SP3 + MiKTeX 2.7 a TeXnicCenter. Na zobrazování Adobe Reader (ne, zamykání mi nevadí).
Pozorování:
1) Z nějakého již zapomenutého důvodu musím používat extarticle (tuším že kvůli číslování stránek) a nefunguje mi přepínač a4wide. Musím se tedy vykašlat na extarticle a konečně rozšířit stránku.
2) Nejde mi integrovat cslatex, takže používám pdflatex, který neumí pořádně zalamovat slova. Dost času tedy strávím opravováním zalamování.
3) TeXnic mi generuje spoustu (cirka 5) souborů, které nepotřebuji - chci pouze PDF, nic víc, log si prohlédnu v programu. Nejde mi to nikde nastavit, Googlil jsem, ale jen zběžně.
4) Kódování UTF-8, čeština přes babel, tady problém nemám.
5) Plánuji nějaký přechod na cslatex (viz výše) a hlavně na integrování nějaké kvalitní grafiky (grafy) - bojím se toho jak čert kříže. Těch možností je spousta a vypadá to, že to funguje jen když je venku hezky.
Celkově to tedy použitelné je, ale není to žádná hitparáda. Navíc práce s grafikou bude ještě sranda. K tomu mám ještě u postele Kopkovu 500stránkovou bichli o LaTeXu, tak uvidíme, jak se s tím poperu.
---
Jaká je tedy pointa? Jen chci znát vaše kombinace, zda jste spokojeni či nikoliv atp. Zároveň budu možná používat teď nějaký ten unix, tak abych věděl, jak to chodí i tam.
---
(také mě dost zaráží, jak člověk na webu naráží na spousty návodů, které jsou neuvěřitelně zastaralé a člověka to akorát odradí, protože nepopisují nic aktuálního)
prechod na cslatex neplanujte, je to zastarale a nejnovejsi podpora je v babelu.
pdflatex umi zalamovat slova stejne jako cslatex, ale musite mu predhodit spravne vzory deleni. mam texlive a linux a vse jede out of the box.
podle me je jediny problem s prepinanim mezi (pdf)latexem a (pdf)cslatexem ve spravnem pouziti balicku inputenc, fontentc, babel a czech. Jinak jsem nikdy nic nemusel menit (teda, v posledni verzi cestiny me jeste zlobilo aktivni minus, ale toho si vetsina lidi ani nevismne)
jinak v unixu mam editor emacs (kamaradka je klikaci typ a ma kile), oba pouzivame texlive 2008 s babelem, kamaradka ma doma cslatex a pokud si nese praci domu, tak jenom dva radky v hlavicce zakomentuje a dva odkomentuje. screenshoty kile a emacsu jsou na http://wood.mendelu.cz/cz/sections/SC/files/marik.pdf - ve skutecnosti v tom emacsu mam matematiku v TeXu a nemam zapnute nahledy tak jak to je v te prezentaci, ale chtel jsem, aby se publiku neudelalo spatne :)
prohlizim pres xdvi (klikanim do dvi muzu skakat primo na potrebne misto ve zdrojaku nebo naopak) nebo xpdf.

↑ kaja(z_hajovny):
Tak to tedy děkuji za info, někdo mi tvrdil, že jedině cslatex. To zalamování jsem ale na 10stránkové práci musel definovat pomalu pro 20 slov - a to vůbec nevim, jestli jsem to nadefinoval správně.
to platilo driv, doporucuji prohledat konferu cstexu.
↑ halogan:
asi pouzivate spatne fonty, mel byste pouzit nejake to inputenc nebo fontenc, jak to je konkretne na widlich s UTF8 nevim, ale lide z konference cstexu to budou vedet.
btw: proc UTF8?

↑ halogan:K těm pěti a více souborům: pokud sázíš něco většího, tak sis určitě všiml, že po první kompilaci je špatně obsah a křížové odkazy. LaTex totiž \tableofcontents vytváří podle souboru .aux, soubor .aux ale vytváří kompilací (občas jsou potřeba i tři kompilace). Proto je dobré si aux soubor schovávat, ušetří ti to počet kompilací. Samozřejmě se to vše dá obejít tak, že si napíšeš skriptík *.bat a v něm něco jako
latex %1.tex
latex %1.tex
latex %1.tex
del %1.aux
del %1.toc
del %1.log
pokud jde o oblíbenou kombinaci: Ubuntu + texlive (cslatex) + jEdit; prohlížeč evince (není nějak speciálně TeXařsky vychytaný, ale je to jeden prohlížeč na všechno -- dvi,pdf,(e)ps,djvu,png,...), pokud potřebuju něco extra (animace, interaktivní klikátka v PDF), tak Acrobat Reader
ad 3: asi s tim bude vic problemu nez uzitku, ale kdyby:
Specifying the Output Directory
The option --output-directory=dir causes TeX to create all output files in another directory.
For example:
> mkdir C:\texoutput
> latex -output-directory=C:\texoutput sample2e.tex
...
>
This ensures that all output files (foo.dvi, foo.log, …) will be created in C:\texoutput\.
Specifying the Directory for Auxiliary Files
The option --aux-directory=dir causes TeX to create auxiliary files in another directory. For example:
> mkdir C:\texoutput
> mkdir C:\tobedeleted
> latex -output-directory=C:\texoutput -aux-directory=C:\tobedeleted foo.tex
...
>
This ensures that 1) foo.dvi will be created in C:\texoutput\ and 2) all other files (foo.log, …) will be created in C:\tobedeleted\..
http://docs.miktex.org/manual/texfeatures.html
nekde v nastaveni texniccentra se da nastavit, s jakymi parametry se ten tex ma spoustet

↑ kaja(z_hajovny):
Jsem na UTF-8 zvyklý z webu, nebyl s ním nikdy problém (nepočítám stará zařízení, toho se to zde netýká).
Docela přemýšlím, že vyzkouším TeXlive.
↑ Kondr:
O TOC souboru vím, o baťáku taky, jen mi to přišlo příliš komplikované na takovou hloupost. Uvidíme, třeba přesedlám na jiný editor.
↑ kaja(z_hajovny):
Děkuji pěkně, hodí se, zvážím to.