Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Pěkný večer, už dlouho nemůžu přijít na možná primitivní příklad. Asi mám špatně nakreslený vzor nebo už fakt nevím. Zkoušela jsem počítat všechny možné trojúhelníky a strany, jenže hlavní problém je, že ani nevím, jaký přesně tojúhelník mám počítat.
Zadání: Čtyřboký pravidelný jehlan ABCDV, délka hrany podstavy a=8 cm a výšky VS= 4 cm
Úkolem je vypočítat odchylku kolmice vedené středem M hrany BC ke stěně ADV od roviny ABCD.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/ … 0_vzor.png
↑ Kapicka:
Podlľa mňa treba využiť obsah trojuholníka MM'V, kde M' je stred AD.
Hľadaná vzdialenosť je totiž výška na stranu M' V v tomto trojuholníku.
Obsah:
x je hľadaná vzdialenosť
↑ Kapicka:↑ misaH:
Zdravím,
je napsáno:
Kapicka napsal(a):
Úkolem je vypočítat odchylku
↑ Kapicka:
No.
Tvojej otázke nerozumiem...
Ak sa nemýlim:
Zápis nie je dobre. A ani výsledok. Po vynásobení rovnice pre x dvoma:
No a ešte tú odchýlku, ktorú reklamuje Al1. (Zdravím :-) ).

↑ misaH:
Asi jsem to špatně napsala, myslela jsem to tak, zda by se pro obyčejný výpočet výšky nemohla použít Pythagorova věta v případě, kdy bych si rozdělila trojúhelník na
, kdy Smv je střed strany
Ten obsah
,který jsi mi zadala, jsem nepochopila přesně. Pracovala jsem pouze s druhým vzorcem, kdy jsem si postupně dosadila za
výsledek strany
díky tomu, že jsem znala už
a
takže jsem použila Pythagorovu větu a konečný výsledek po dosazení 
↑ Kapicka:
M'V má dĺžku odmocnina z 32, teda to tvoje
.
Neviem, ako si potom vyrátala x, čo je výška na M'V a ktorej odchýlku od ABCD máš rátať.

No jo vlastně, taky na to teď koukáma divím se, co jsem to počítala :-X protože já vlastně neznám obsah toho trojúhelníku
a na místo obsahu S jsem si nedosadila nic, proto mi to vyšlo jinak.
Tak já vlastně nevím, když neznám obsah a ani výšku, tak mě ještě napadá, co to vypočítat
což je třetí strana trojúhelníku a zároveň výška (?)
↑ Kapicka:
Jestliže M' je střed hrany AD, pak obsah troj. M'MV znáš. Základna M'M má délku shodnou s délkou podstavné hrany a výška tohoto troj. má stejnou délku jako výška jehlanu. Obsah je tedy, jak jíž napsala ↑ misaH:
.
Stále měj na paměti, že požaduješ spočítat odchylku, nikoli vzdálenost.
↑ Kapicka:
Akože nevieš obsah?
Veď je dávno vypočítaný.
Poriadne si prečítaj celé vlákno.

↑ misaH:
Jaj aha, já vím, četla jsem to misoH, ale fakt jsem si neuvědomila, že se to vztahuje zároveň i na tenhle trojúhelník, furt tam hledám něco jiného a už se mi to plete. Pokud si to mám odvodit z obsahu tak : 

↑ Kapicka:
No a ešte odchýlku tejto výšky od ABC.
↑ Kapicka:
trojúhelník M'MV je rovnoramenný. Podívej se na trojúhelník MSV. Je pravoúhlý, znáš SM a SV. Jaká je délka MV? Není náhodou stejná jako vypočítané x? Jaký je troj. M'MV - rovnoramenný a ..... Doplň vlastnost a máš téměř hotovo.

Omlouvám se, ten nepravidelný trojúhelník byl špatně řečen. Jde o to, že mi vyšlo pár výsledků, ale to je tak vše. Upřímně nad tím sedím hodiny a asi jsem na tohle jelito, ale nevím prostě jsem ztracena.
Udělala jsem si ještě jeden trojúhelník M'LM. Úhel
dále jsem spočítala sinovou větou úhel
po rozdělení
. Potom jsem si odvodila výšku od L se
a následně
Určitě je to úplně špatně, ale to je tak vše, co jsem zvládla.
Mala si zistiť uhol medzi kolmicou na M'V a rovinou ABC.
Ja ti radím toto:
Máš dĺžku tej výšky (kolmej na M'V) a dľžku M'M.
Teda máš odvesnu pravouhlého trojuholníka a jeho preponu.
Al1 ti radí trochu z inej strany - on si všimol, že výška ihlana je polovica hrany podstavy a teda trojuholník M'MV je pravouhlý a tým pádom je hľadaný uhol 45° - ale tuším je to úplne jedno...
Pri postupe od Al1 netreba nič počítať...
↑ Kapicka:
Co znamená
? Nehledáš
, z toho
?
Podívej se na obrázek

No tak to mě vážně nedošlo v tom M'MV vidět i pravoúhlý trojúhelník. Možná právě jen pokud bych počítala jednotlivé úhly, tak dle obrázku
a zbylý úhel odvodím dle 
↑ Kapicka:
Lenže to si ani nepotrebovala, hoci je to jednoduché...

↑ misaH:
Chápu no, je to směšné, ale dnes jsem se osobně ptala naší učitelky, která nám zaslala příklady na procvičení a toto byl jeden z nich. Odůvodnila mi to tak, že si s tím nemám lámat hlavu, že se jí tam omylem zatoulal trochu těžší příklad, zatímco my jsme probírali pouze jednoduché na odchylky a víc jsme se tím nezabývali.
Každopádně opravdu velké díky za vaši pomoc, jak tobě misoH, tak i Al1. Moc si toho vážím :-)
Stránky: 1