Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všem, snažím se vyřešit rovnici:
v grupě
(myšleno GRUPA s prvky nesoudělnými s 50, grupa invertibilnch prvků ) .
Zasekla jsem se asi již na začátku, můj původní plán byl zjistit počet prvků této grupy, a potom exponent zmenšit na gcd(16, počet prvků) a dostat nějakou "lehčí" rovnici, která by šla již z hlavy. Pro výpočet prvků jsem použila vzorec
přičemž, když m, n jsou prvočísla tak, je to rovno p-1. Myslela jsem tedy že výsledek je:
když jsem si však čísla vypsala vyšlo mi jich 20. První otázka tedy zní : neplatí tento vzorec pro grupy všechny? Nebo dělám něco špatně? Další otázka zní, jak se řeší tyto rovnice? Můžu exponent zmenšit na gcd(16, počet prvků/?
Prosím o jakoukoliv pomoc, opravdu na toto téma nemůžu najít příklady, tak nevím odkud se to naučit. Děkuji
Ahoj ↑ natalie1993:,
Trochu trpezlivosti a najdes riesenia 1,7, 43 a 49.

No , já doufala spíš v radu s postupem než ve výsledek :)
Jinak mi to asi vyšlo, ale nejsem si tím moc jistá. Mohl bys prosím na to hodit oko? Děkuji za odpověď. 
↑ natalie1993:,
Nie je jedinny postup na riesenie tvojho cvicenia.
To robis v akej prednaske.
Niektore otazky o si napisal v #1 su jednoduche na odpoved, ako na priklad akoze
a tak
ma 20 prvkov.
Inverzibilne su prvky mnoziny 
( vysetrit ich rad je jedna z metod co moze byt pouzita na riesenie tvojej rovnice)
Jednoducha otazka : je tvoja groupa cyklicka? Ak ano preco ?
Poznas "cinsku" teoremu = théorème chinois ?( moze pomoct )
Tvoje riesenie sa da komentovat, len ak napises v kazdej etape pouzite vety.