Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ad 1: Ak poznáš hodnoty ostatných parametrov vo výraze (F, D), tak ich dosaď (pozor na premeny fyz. jednotiek) a rieš kvadratickú rovnicu s neznámou "t".
Ad 2: Počítaš objem dna súčiastky na prvom obrázku, alebo ide o celkom inú súčiastku?

Začínam mať pocit, že ja hovorím o voze a ty o koze...tak to skúsim polopate.
1. Ak chceš zistiť, prečo ti daný výsledok tj.
pre danú hodnotu
nevychádza, tak možností môže byť viacej.
Môže byť chyba v hodnote
alebo iného parametra/parametrov vo výraze, pričom aj charakter chyby môže byť rôzny (zlé určenie alebo odčítanie, zlá hodnota vyplývajúca z chybného pomocného výpočtu a pod.).
BTW odkiaľ si vlastne vyčítal hodnoty 6 mm resp. 7 mm? Z výpočtu? Zo zadania? Odmeraním nejakého rozmeru vzdušníka? Opísaním hodnoty odniekiaľ inde?
Každopádne, s touto otázkou ti tu bez KOMPLETNÉHO zadania sotva niekto pomôže. Iba ak kantor, ktorý ti tú úlohu dal na spracovanie.
2. Ak chceš zistiť, pre aké
vychádza
, tak musíš poznať hodnoty parametrov
a
, ak chceš dospieť k jednoznačnému riešeniu. Problém môže nastať, ak hodnoty
nepoznáš, alebo sú chybne určené.
Kvadratická rovnica potom bude mať tvar:

↑ pol: Ako celú? To ti je zaťažko dosadiť hodnoty parametrov ktoré máš (D=1800 mm, F= 17735,5 N) a vypočítať príp. premeniť na vhodné jednotky?
Čo tak prejaviť trochu vlastnej snahy, keď už som sa ti rozhodol venovať svoj čas, hm?

↑ pol: Tak to nie je tak úplne odstrelené, vzhľadom na jednu z tvojich pôvodných hodnôt (8 mm).
Ale ako som už povedal predtým - nepoznám kompletné zadanie, neviem aký parameter sa za tou-ktorou veličinou schováva (hlavne za tými dĺžkovými), a zrejme to netušíš ani ty. Bez inej pomoci "zvonka" sa ďalej nepohneme.

Ja som si tú kvadratickú rovnicu prepočítal podľa dostupných hodnôt od teba, premenených na zákl. jednotky (D=1800 mm=1,8 m; F=17735,5 N, tau=3,36 MPa=3360000 Pa) a z nej mi vyšli riešenia t1=-1,8007 m a t2=0,6665 mm.
Ako si ty výpočtom dospel ku 8,879 mm, tak to netuším...
↑ pol:
Tak neviem. Chápeš prečítaný text?
Riešil kvadratickú rovnicu. Tá máva dve riešenia - t1 a t2:
Ja som si tú kvadratickú rovnicu prepočítal podľa dostupných hodnôt od teba, premenených na zákl. jednotky (D=1800 mm=1,8 m; F=17735,5 N, tau=3,36 MPa=3360000 Pa) a z nej mi vyšli riešenia t1=-1,8007 m a t2=0,6665 mm.