Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 04. 2017 11:32

Jaromi
Zelenáč
Škola: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Reputace:   

rovnice tečné roviny ke grafu funkce

Ahoj,
počítám tento příklad: //forum.matweb.cz/upload3/img/2017-04/21308_funkce.PNG ale výsledek -18 je špatně, zkoušela jsem to přepočítat, jestli tam nemám třeba početní chybu, ale to si myslím, že nemám.

Počítala jsem to následujícím postupem:
1) vypočítání f(P) - to vyšlo -9
2) rozklad na parciální derivace a následné dosazení, kdy vyšlo, že x=-10 a y=-18 (to už by mělo být b) na které se ptají v příkladu)
3) dosazení do vzorce a upravení na tvar z=ax+by+c (to už je vlastně v tomto případě zbytečný krok, protože hodnotu b, už jsem přece spočítala)

Prosím, tedy o radu, jak by se to dalo třeba spočítat jinak, aby mi ta hodnota b vyšla.

Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Jaromi)

#2 17. 04. 2017 12:59 — Editoval Cynyc (17. 04. 2017 13:07)

Cynyc
Reputace:   16 

Re: rovnice tečné roviny ke grafu funkce

↑ Jaromi: Tvůj postup je trochu záhadný, jak můžeš spočítat x a y (možná to měly být derivace podle x a y, pak je ale ta podle y špatně)? Tečná rovina je taková, která má s danou funkcí v bodě společnou funkční hodnotu a první parciální derivace. Je tudíž
$b=\frac{\partial (ax+by+c)}{\partial y}=\frac{\partial f}{\partial y}(1,2)=-8\cdot 1\cdot 2-\frac{2}{2\strut^2}=-16{,}5$.

Zápatí