Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2017 20:18

aladar
Reputace:   

Poissnov proces

Ahoj, potreboval by som radu s tymto prikladom

V intenetovém obchodu si kupujou zákazníci zboží dle poissonova processu s intenzitou lambda=12 za minutu. 20% z nich se rozhodne, že si zboží vyzvednou ve firemním pobočce. Ta obsahuje pokladnu a sklad. Zákazník, který přijde musí nejdříve na pokladnu a pak do skladu. Oba mají exponencielní rozdělení se střední hodnotou 1,5 minuty. Obě rozdělení jsou nezávislá.

a)Popište proces příchodů zákazníků do skladu internetového obchodu.
b)Určete rozdělení celkové doby obsluhy u pokladny a čekání na zboží.
c)Když Čeněk přišel, tak Bety byla na pokladně a Alice u skladu. Jaká je pravděpodobnost, že Alice bude ještě čekat déle, než 3 minuty
d)Střední doba, než se Čeněk dostane ven z obchodu

Acko mi je jasne, to je 12*0.2

Becko mi uz ale jasne nie je, vysledok je 2/3, a to za svet nemozem prist na to, ako k tomu dosli

Cecko podobne nadvazuje na B, kedze exp rozdelenie nema pamat, tak je jedno kedy prisla a vypocitame to ako funkciu prezitia teda : P(T>3) = e^(-lambda*t) = e^(-2/3*3) = e^-2
Tu sa mi kladie otazka, viem to takto spocitat? Netreba to upravit na 1-P(T<=2) resp 1-P(T=2)+P(T=1)+P(T=0)?

No a pri Decku mam tiez take mensie nezrovnalosti
//forum.matweb.cz/upload3/img/2017-05/12950_Sn%25C3%25ADmka%2Bobrazovky%2B2017-05-12%2Bo%25C2%25A020.15.22.png
Postupu rozumiem, len tie hodnoty sa mi zdaju divne raz tam je za lambdu dosadenych 1.5 min (konkretne Ep a Es, co sa mi zda spravne), a potom v EminPS su tie 2/3, to sa mi nezda. Nemalo by tam byt tiez tych 1.5min?

Dakujem velmi pekne.

Zápatí