Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mám problém s jednou konstrukční úlohou, ani nevím, jak se mám odpíchnout :/.
Jsou dány tři navzájem různoběžné přímky a, b, c. Sestrojte všechny rovnostranné trojúhelníky ABC, pro které platí

Bdu ráda za každou radu, děkuji předem :)

Nevím jestli byla má úvaha správná, ale vzhledem k tomu, že
tak bych začal právě touto přímkou. Dále bych narýsoval přímku a následně b které by na sebe byli kolmé a s přímkou c každá svírala stejný úhel (tj. přímka c prochází bodem, ve kterém se střetli přímka a s přímkou b) Tak by si nejspíš měla vše rozdělit na dvě poloroviny (vrchní a spodní) a vzniknou ti tak dvě řešení - v každé polorovině jedno. když tedy z bodu na přímce c uděláš kružnici tak, aby bod, ve kterém se střetli všechny přímky na ní ležel, měl by ti vzniknout i zbývající dva body (jeden na přímce a, druhý na přímce b)
Alespoň tak si to myslím. Snad alespoň trochu pomůže, pokusím se ještě dodat obrázek.
↑ Redaktor007:
No - tie priamky sú ale dané, ležia v rovine - nemôžeš ich "tvoriť" tak, aby to potom "vyšlo".
Prídeš k papieru, na ktorý niekto narysoval 3 rôznobežky. A ty máš vyrobiť trojuholník podľa zadania.
Alebo som niečo v tvojom postupe nepochopila.

↑ misaH:
Aha, nějak jsem přehlédl "jsou dány". Pak si myslím, že záleží na situaci, jak jsou přímky narýsovány. Ale je možné, že existuje nějaké univerzální řešení.
ahoj ↑ Redaktor007:,
využij toho, že v rovnostranném trojúhelníku je výška osou strany - osová souměrnost s osou c...
Stránky: 1