Dobrý den,
potřebuji pomoci s jedním pro mě dost obtížným příkladem. Jde o to, že potřebuji zjistit výšku vlny a plochu zatopené oblasti po protržení přehrady, případně rychlost, s jakou se vlna šíří - to vše v závislosti na geomorfologii okolí. Existuje nějaký obecný vzorec, pomocí kterého se dá alespoň něco z výše uvedeného vypočíst - za předpokladu, že známe plochu, objem, výšku (nadmořskou a vodního sloupce) a další parametry dané přehrady?
Děkuji za jakoukoli pomoc.
PS: Duší jsem historik a geograf, pokud jsem tedy vynechal nějaký podstatný údaj, omlouvám se a rád doplním.
↑ Betelgeuze:
Zdravím, není v tom případě podstatné i to, jakou rychlostí se voda vsakuje do půdy?

↑ check_drummer:To asi ano, v tom případě se k tomu přidávají i vnější klimatické podmínky a geologické podloží a kombinace obou faktorů - nasycenost půdy v okamžiku protržení, "nasytitelnost", čili kolik půda pojme vody za normálních podmínek, panující povětrnostní podmínky (poryvy větru by asi taky leccos ovlivnily) atp. Krom toho by asi hodně záleželo na tom, jak by k protržení došlo, do čehož mluví zase konkrétní složení materiálu a šíření prasklin (pokud by nějaké vznikly). Neexistuje například nějaký program, ve kterém by se dala konkrétní situace nasimulovat? Našel jsem jen americké projekty, které nejsou volně dostupné.