Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Štvorec sa nakreslí okolo kruhu, ako je znázornené na obrázku vľavo.
Vyznačíme si modrú oblasť L.
Následne urobíme uhlopriečku ako je na obrázku vpravo.
Vyznačíme si oranžový konkávny trojuholník. 
Malo by byť jasné, že konkávny trojuholník zaberá presne polovicu sekcie L.
Dve kruhy sú umiestnené vedľa seba vodorovne, obdĺžnik je nakreslený okolo oboch kruhov a uhlopriečka je ťahaná z ľavej spodnej strany do pravej hornej strany, ako je znázornené na obrázku nižšie. 
Tentokrát konkávny trojuholník zaberá približne 36,46% sekcie L.
Ak sú kružnice n umiestnené vedľa seba vodorovne, obdĺžnik je nakreslený okolo kružníc n a uhlopriečka je ťahaná ľavej spodnej strany do pravej hornej strany, potom sa dá dokázať, že najmenšia hodnota n, pre ktorú konkávny trojuholník Zaberá menej ako 10% časti L je n = 15.
Aká je najnižšia hodnota n, pri ktorej konkávny trojuholník zaberá menej ako 0,1% úseku L?
Zdravím,
↑ jarrro: mně se to (snad) podařilo poskládat i metody SŠ (výchozí předpoklad mám stejný, že tg(úhlu uhlopříčky s dolní odvěsnou obdélníku)=1/n. Potom používám "obsah trojúhelníku" - "obsah kruhové úseče". Pokusím se dotáhnout do vyjádření vzorcem, zda se shodneme.
↑ smartalec: odkud je úloha (podle toho bych přesunula z pokročilých VŠ do příhodnější sekce)? Děkuji.
Edit: mé vyjádření je vice komplikované formy (jelikož vyjadřuji úhly potřebné pro výpočet obsahu úseče, tedy se mi objevuje arctg(...) a sin(...)).