Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pomůžete mi prosím s tímto příkladem? Bohužel moc netuším, jak na něj. Předem moc děkuji!
Jirka má v pokladničce 5 dvacetikorun, 7 desetikorun, 15 pětikorun, 9 dvoukorun a 5 korun. Určete, jaká je pravděpodobnost, že při náhodném výběru bez vracení vybere:
a) dvacetikorunu, desetikorunu, a dvoukorunu v libovolném pořadí
b) dvacetikorunu, pětikorunu a korunu v tomto konkrétním pořadí
Kde si sa zasekla? Pretože k tomuto príkladu stačí poznať relatívnu početnosť javu a pravidlo súčinu a súčtu (resp. permutacie). (Keďže predpokladám, že bankovky rovnakej hodnoty nie sú rozlíšiteľné, tak nie je nutné ovládať ani kombinácie)

↑ sjaustirni:
U a) předpokládám 5/41 * 7/41 * 9/41
U b) si bohužel nevím rady s tím konkrétním pořadím
a) zabúdaš na to, že koruny späť nevraciaš. Tiež pokrývaš len jedno konkrétne poradie, pričom na poradí nemá záležať.
b) bude dotiahnuté to čo máš teraz a) (len samozrejme s inými číslami)

↑ sjaustirni:
Děkuji. Bohužel mi tato úloha přesto dělá dál problémy a moc si s ní nevím rady :(
b) je ľahšie takže najprv vyriešime to.
Najprv si ťaháš jednu z piatich dvadsiatok zo 41 celkovo. Potom si ťaháš jednu zo siedmych desiatok zo 40 celkovo. A tak ďalej. Preto:
Už chápeš?
Čo sa a) týka, tak pri ňom si urobíš podobný súčin, len keďže nezáleží na poradí, musíš spočítať všetky súčiny všetkých možných poradí. Všetky poradia získaš pomocou vzorca pre permutácie (
) no a hodnoty súčinov budú vždy rovnaké, to sa dá ľahko dokázať.
Takže na konci len vynasobis
a ten súčin.

↑ sjaustirni:
Diky moc. Akorat nevim u a) jak si poradit s tim soucinem.
Veď som ti to skoro celé napísal. V a) je to
V b)
Skús prísť aspoň na to, že prečo.
Očividne nechápeš tomuto príkladu vôbec, skús si najprv prejsť úplný základ kombinatoriky a nepreskakuj veci.