Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj
keď mám trebárs množinu prirodzených čísiel zvyčajne sa zoradí A=1,2,3,4,5....
je možný určitý zásah do pravidiel zoradovania keď by som danú množinu A zoradil do 2 nazval som to" triedy"
a graficky by to vyzeralo ako zápis prvkov jednej množiny ale v dvoch riadkoch
A= 1,3,5,7..
2,4,6,8...
taktiež by sme ale vypísali rovnaké prvky ako v prvej. teda množina IN.
Ak to sa to nedá prečo prosím ?
Pýtam sa aj preto že ak by to bolo možné a zhotovili a priraďovali by sme navzájom prvky množiny nepárnych a prirodzených, vyšla by nám rozdielna mohutnosť oboch. Teda závisela by na spôsobe prístupu.
predom díky
Nejako nechápem zmysel toho, čo sa snažíš dosiahnuť, takže ak som úplne mimo tak mi dajte vedieť.
Čo sa zoraďovania týka - prečo nevytvoríš množinu, ktorá má dve podmnožiny, jednu s párnymi a druhú s nepárnymi číslami?
Čo myslíš týmto?
triznas napsal(a):
Pýtam sa aj preto že ak by to bolo možné a zhotovili a priraďovali by sme navzájom prvky množiny nepárnych a prirodzených, vyšla by nám rozdielna mohutnosť oboch. Teda závisela by na spôsobe prístupu.
Ak by tam boli 2 podmnožiny myslel som si že má potom 2 prvky.
tým som myslel že zvyčajní postup je že sa zoradia napr. nepárne a prirodzené čísla a priradia sa navzájom prvé prvky, druhé , tretie... teda "minieme celú množinu N "
a ja sa pýtam keby urobíme len zmenu v zápise množiny prirodzených čísel - prvý príspevok- tak by sme priradili celú nepárnu množinu k nepárnym číslam z množiny prirodzených čísel ale párne by nám zostali. Teda by sme "minuli celú množinu nepárnych ale len časť množiny prirodzených" Či je to možná, alebo platná operácia ?
Pri prvom postupe by mohutnosť oboch množín vyšla rovnaká, ale pri druhom by bola väčšia pri prirodzených.
Pardon ak to vysvetlujem kostrbato.
↑ triznas:Áno. Pri porovnávaní kardinality sa iba pýtame či existuje medzi množinami bijekcia pri porovnávaní ordinality navyše požadujeme aby bijekcia zachovávala usporiadanie.
Teda