Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
chcel by som poprosiť o pomoc. Mám nasledujúci príklad:
Pravouhlý rovnoramenný trojuholník ABC má ťaznicu na základňu dlhú cm. Vypočítajte obsah tohto trojuholníka.
Prosím, mohli by ste mi niekto napísať aspoň prvý krok ako mám začať?
Ďakujem.
↑ entity:
Zdravím,
jaký je vztah mezi t_c a výškou na stranu c v pravoúhlém rovnoramenném trojúhelníku? A dále užij Thaletovu kružnici, která je danému trojúhelníku opsaná. Kde leží její střed? Případně si zkus trojúhelník doplnit na čtverec.
Ahoj,
ďakujem za reakciu. Čo sa týka tohto typu trojuholníku je to prvýkrát čo riešim príklad v ktorom sa tento trojuholník vyskytuje. Z toho vyplýva, že neviem odpovedať na Tvoju prví otázku.
Prosím, môžeš mi vysvetliť celý postup?
Ďakujem.
↑ entity:
v pravoúhlém rovnoramenném trojúhelníku je výška na základu shodná s těžnicí - tedy je to kolmice z vrcholu na základnu a tuto základnu půlí. V Thaletova kružnice opsaná tomuto trojúhelníku má střed právě ve středu základny. Tak dokážeš určit délku této základny. A pak jen stačí dosadit do vztahu pto obsah troj. 
↑ Al1:
Ďakujem, už mi je to o niečo jasnejšie, ale aj tak mám ešte otázku.
Obidve odvesny sú rovnako dlhé, správne? To znamená, že výška na stranu c, resp. ťažnica na stranu c predstavuje jedno rameno. Druhé rameno je rovnako dlhé. Takže poznám aj výšku aj základňu. Prečo mám teda hľadať pomocou Thaletovej vety stred základne?
Vychádzam z obrázku na tejto stránke: http://www.mizici.com/article.php?aid=723
↑ entity:
vycházej z toho obrázku, ale ramena jsou AC a BC, AB je základna. Těžnice t_c je spojnice bodu C se středem strany AB. Pokud tento bod označím jako P, pak
. A toto plyne právě z vlastnosti kružnice opsané pravoúhlému trojúhelníku.
Stránky: 1