Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj,
snažím se sestrojit automat na řešení levelů v Sokobanu. Narazil jsem na jeden zásadní problém - hledání řešení trvá příliš dlouho, u jednodušších levelů v řádu minut. Při hledání řešení postupuji tak, že prohledávám do hloubky strom všech možných pozic ve hře, výchozí pozice je tedy kořen stromu a každý uzel stromu má maximálně čtyři potomky - stěhovák může jít na maximálně čtyři pozice. Každou pozici hry reprezentuji objektem. Vytvořil jsem si spojový seznam, do kterého ukládám všechny pozice, kde už jsem při hledání byl, a pokud při hledání narazím na uzel stromu, který je v tomto seznamu, dál do hloubky nehledám a vracím se. Pomalost hledání si vysvětluji tím, že musím pro každou pozici prohledat celý spojový seznam, abych zjistil, že jsem na pozici ještě nebyl.
Chtěl bych teda nějak zrychlit vyhledávání ve spojovém seznamu. Napadlo mě, že bych každé pozici přidělil jednoznačně číslo a vytvořil bych si hashovací tabulku. Nikdy jsem to ale nedělal a ani nevím, jak přesně se to dělá. Byl bych rád, pokud byste mě nasměrovali na nějaký zdroj, kde by byl pokud možno v krátkosti srozumitelně vysvětlený způsob, jak ji vytvořit (nechce se mi studovat mnoho teorie, principu hashovací tabulky snad rozumím, ale nevím jak ji použít).
Pokud znáte jiné lepší řešení, budu rád když mě poučíte.
Zatím neřeším hledání nejrychlejšího řešení, to bych řešil asi tak, že bych ze známých pozic vytvořil strukturu, kde by sousedily pozice, které se liší jedním pohybem stěhováka. Potom bych každé pozici přiřadil číslo "počet kroků nutných pro dosažení pozice" a to měnil, pokud se později při hledání do pozice dostanu rychleji.
Omlouvám se, pokud používám některé termíny špatně. Teprve když člověk sám žádá o pomoc v něčem, čemu příliš nerozumí, tak zjišťuje jak je těžké položit dotaz srozumitelně.
Jinak, program nepoužiju na vyřešení levelů PROSO, abych nezkresloval data.
Předem díky za odpovědi :-)
(Mimochodem, říkáte té hře někdo "Stěhovák"? Mám to nějak vžité, ale podle google jsem si ten název asi vymyslel.)

Ondra Bouda, který tu má účet pod nickem anode a který programoval sokobana pro PROSO by ti k tomu určitě mohl říct víc (ikdyž teď je určitě zavalen důležitějšími věcmi). Jeho program totiž nejen úlohu vyřeší, ale sestaví kompletní stavový prostor -- tedy graf tvořený všemi stavy hry, v němž je hranami vyznačeno, odkud kam se dá dojít. Webová aplikace pak sleduje, jak lidé v tomto stavovém prostoru bloudí.
Snad neprozradím mnoho z jeho knowhow, ale dvě výrazná zrychlení jsou tato
* nezáleží na políčku, kde sokoban stojí. Důležitá je jen oblast, ve které se nachází.
* jak píšeš, místo spojového seznamu použít hashovací tabulku. Ondra to psal v PHP, kde fungují asociativní pole. V C++ je STL šablona hash_set, v javě třída java.util.HashSet, v C# neporadím.
Takový program jsem si kdysi též napsal. Najde řešení s nejmenším počtem hýbání kameny.
Dvě pozice považuji za ekvivalentní, nacházejí-li se kameny na stejných místech a existuje-li cesta pro sokobana z místa v jedné pozici do místa ve druhé (bez hýbání kameny) - nazývám to konfigurací hry.
Sestavuju strom (resp. pouze seznam s ukazatelem na otce), kde každé patro je vždy postupně (po konfiguracích) kontrolováno na koncovou pozici a do dalšího patra přidávám pouze "nové" konfigurace.
Snadno se pak zobrazí celé řešení (jde se jen po rodičích).
Také testuji, jestli vkládaná konfigurace není neřešitelná: třeba když obsahuje čtverec z kamenů, kde aspoň jedno místo je "nekoncové", atd. Ostatní viz obrázek
Dále také může člověk do hracího pole označit některá místa jako ta, kam sice může sokoban, ale kam nemůže žádný kámen - typicky rohy. Asi by se to dalo zalgoritmizovat, ale to se mi už nechtělo.
Pro hledání, jestli konfigurace již v seznamu je, používám následující hashování: Mám pole omezené na 32x32, tedy polohu kamenů v konfiguraci reprezentuji bitově kódovanými čísly (32 krát 32bit-int). No a jako hash použiji součet všech těchto 32 int hodnot. Je to velmi rychle vyčíslitelné. Pokud se hash vkládané konfigurace shoduje s již vloženou konfigurací, je třeba ověřit polohu kamenů podrobně, resp. existenci cesty pro sokobana, jak jsem psal výše. To je vlastně účel hash tabulky - rychle vyčíslitelná funkce + pokud se záznam neshoduje, netřeba dál zkoumat a "věci" nejsou stejné.
Pokud to dokončíš, bylo by zajívamé udělat třeba nějaké srovnávací testy.
EDIT: Ideu na prohledávání máme asi stejnou, bitové operace to hezky urychlí. Mám to takhle, pro inspiraci:
#define GET_BIT(row, col, bit_map) ((bit_map[row] >> (col)) & 0x01)
#define SET_BIT(row, col, bit_map) {bit_map[row] |= (0x01 << (col));}
#define UNSET_BIT(row, col, bit_map) {bit_map[row] &= ~(0x01 << (col));}
#define IS_WALL(row, col) GET_BIT(row, col, walls)
#define IS_HOLE(row, col) GET_BIT(row, col, holes)
#define IS_BALL(row, col) GET_BIT(row, col, act.balls)
#define IS_REACHABLE(row, col) GET_BIT(row, col, act.reachable)
#define SET_REACHABLE(row, col) SET_BIT(row, col, act.reachable)
#define SET_BALL(row, col) SET_BIT(row, col, act.balls)
#define UNSET_BALL(row, col) UNSET_BIT(row, col, act.balls)
#define SET_WALL(row, col) SET_BIT(row, col, walls)
#define SET_HOLE(row, col) SET_BIT(row, col, holes)
for (;;)
{
if ((pushes_done < act.pushes) || (last_filled_in_work + 500 < filled_in_work))
{
pushes_done = act.pushes;
last_filled_in_work = filled_in_work;
SET_STATUS_TEXT(UsedDepth((float)filled_in_work * sizeof(POSITION_typ) / (1024 * 1024), max_memory, pushes_done));
}
if (found_solution = is_act_the_final_position()) break;
for (row = 1; row < LEN - 1; row++) for (col = 1; col < LEN - 1; col++)
{
if (IS_BALL(row, col))
{
if (IS_REACHABLE(row - 1, col) && !IS_BALL(row + 1, col) && !IS_WALL(row + 1, col) && !IS_NOBALL(row + 1, col))
{
UNSET_BALL(row, col);
SET_BALL(row + 1, col);
SET_SOKOBAN(row, col);
compute_hash_for_act();
if (is_act_a_new_position() && is_act_allowed(row + 1, col, row, col)) if (is_act_allowed_by_user(hWnd))
{
act.parent = act_index_in_work;
act.pushes += 1;
if (add_act_to_heap())
{
MessageBox(hWnd, (LPCTSTR)"Out of memory.", szTitle, MB_OK | MB_ICONWARNING);
return 0;
}
}
act = work[act_index_in_work];
}
if (IS_REACHABLE(row + 1, col) && !IS_BALL(row - 1, col) && !IS_WALL(row - 1, col) && !IS_NOBALL(row - 1, col))
{
UNSET_BALL(row, col);
SET_BALL(row - 1, col);
SET_SOKOBAN(row, col);
compute_hash_for_act();
if (is_act_a_new_position() && is_act_allowed(row - 1, col, row, col)) if (is_act_allowed_by_user(hWnd))
{
act.pushes += 1;
if (add_act_to_heap())
{
return 0;
}
}
}
if (IS_REACHABLE(row, col - 1) && !IS_BALL(row, col + 1) && !IS_WALL(row, col + 1) && !IS_NOBALL(row, col + 1))
{
UNSET_BALL(row, col);
SET_BALL(row, col + 1);
SET_SOKOBAN(row, col);
compute_hash_for_act();
if (is_act_a_new_position() && is_act_allowed(row, col + 1, row, col)) if (is_act_allowed_by_user(hWnd))
{
act.pushes += 1;
if (add_act_to_heap())
{
return 0;
}
}
}
if (IS_REACHABLE(row, col + 1) && !IS_BALL(row, col - 1) && !IS_WALL(row, col - 1) && !IS_NOBALL(row, col - 1))
{
UNSET_BALL(row, col);
SET_BALL(row, col - 1);
SET_SOKOBAN(row, col);
compute_hash_for_act();
if (is_act_a_new_position() && is_act_allowed(row, col - 1, row, col)) if (is_act_allowed_by_user(hWnd))
{
act.pushes += 1;
if (add_act_to_heap())
{
return 0;
}
}
}
} /* if (IS_BALL */
} /* for(row, col */
if (++act_index_in_work == filled_in_work)
{
/* no more possibility */
break;
}
if (AbortComputations)
{
MessageBox(hWnd, (LPCTSTR)"Computations aborted.", szTitle, MB_OK | MB_ICONINFORMATION);
return 0;
}
} /* for (;;) */
if (!found_solution)
{
MessageBox(hWnd, (LPCTSTR)"There exists no solution.", szTitle, MB_OK | MB_ICONINFORMATION);
return 0;
}EDIT2: benchmark - řešení tohohle najdu za 7 sekund (notebook Intel Core2 DUO 2.66GHz) - 182 kroků, 27 hýbání s kameny

Programuju to v delphi :-). Ale šlo mi spíš o to si něco sám naprogramovat než využít hotové řešení.
O tom, že je důležitá jen oblast, ve které se sokoban nachází, vím, ale zatím jsem moc nepřemýšlel o tom, jak to rozumně naprogramovat.
↑ musixx:
Rohy a případně i některé okraje řeším stejně - také je ručně označuji. Případy co máš na obrázku vpravo zatím neřeším.
Jestli to dobře chápu, tak máš v případě čtyř kamenů 32*32*4=4096 různých hashů a v případě shodných hashů se konfigurace porovnává se všemi známými konfiguracemi se stejným hashem?
Až to dokončím, určitě můžeme udělat porovnání, zajímalo by mě, jak jsem úspěšný :-) Ale dokončení asi nechám na prázdniny, ještě mě čekají čtyři zkoušky, tak nemám moc času. Tohle hrací pole zatím nemůžu porovnat, zatím tam mám napevno čtyři kameny. Jdu to upravit :-)
↑ BrozekP: S tím hashováním to mám takto:
Uvažme konfiguraci na obrázku výše a značme 0b......... dvojkové číslo (což tak nejde, ale to je teď jedno). Po řádcích (první vynechávám, protože to jsou samé zdi:
balls[0] = 0b00000000000000000000000000000000
balls[1] = 0b00000000000000000000000000000000
balls[2] = 0b00100100000000000000000000000000
balls[3] = 0b00101000000000000000000000000000
balls[4] = 0b00000100000000000000000000000000
balls[5] = 0b00101000000000000000000000000000
samé nuly dál,
(de facto pole těchto intů je přesně struktura, kde mám uloženy jak kameny, tak zdi, takže žádnou konstrukci těchto čísel nepotřebuji a jen na ní využívám makra z předchozího příspěvku).
Tedy klíč pro tuto konfiguraci je \sum_0^31(balls[i]) = 251658240. Klíče jsou ve vyhledávacím stromu s linky na konfigurace. Pravděpodobnost, že se klíče různých konfigurací shodují, je dle mého docela malá. Takže to považuji za dost rychlé. Samozřejmě, jsou-li konfigurace rozdílné například pouze v tom, ve které oblasti stojí sokoban, pak mají stejný klíč.
Ohledně těch oblastí: Zdi jsou fixní a moje konfigurace se de facto skládá ze dvou 32 intových polí, jedno pro polohy kamenů a jedno pro oblast, kde se může nacházet sokoban. Tato oblast se vždy počítá v okamžiku, kdy se nová konfigurace přidává do seznamu (čtyřsouvislý flood-fill od aktuální pozice sokobana, kde překážkami je logický součet zdí a kamenů).
BrozekP napsal(a):
Ale šlo mi spíš o to si něco sám naprogramovat než využít hotové řešení.
Přesně tak. Pokud mě netlačí čas či jiné okolnosti, také si raději pro takové "hraní" věci sám udělám od nuly, než využít něco hotového.

↑ musixx:
Nejsem si jistý, jestli už chápu ten hash správně. Součet mi totiž vychází 2013265920. Když sokoban posune kámen svisle, tak se hash nezmění? Např. když udělá krok dolu, tak to bude vypadat
balls[0] = 0b00000000000000000000000000000000
balls[1] = 0b00000000000000000000000000000000
balls[2] = 0b00100100000000000000000000000000
balls[3] = 0b00101000000000000000000000000000
balls[4] = 0b00000100000000000000000000000000
balls[5] = 0b00001000000000000000000000000000
balls[6] = 0b00100000000000000000000000000000
...nuly
?
(Edit: Budu si muset přečíst ten kód cos posílal, zatim se mi do toho moc nechce, vypadá to složitě. :-) )
To tvé hrací pole bych v rozumném čase nespočítal, shora bych byl omezený asi milionem a půl mých konfigurací a po několika minutách jsem zkontroloval asi jenom deset tisíc. Zkus tenhle level:
35 sekund (PC, AMD Athlon(tm) 64 Processor 3700+ 2.20GHz) - 430 kroků, počet hýbání s kameny nezjišťuju.
(Edit: 10 sekund, pokud při hledání nevypisuju nic na obrazovku, ale řádově je to pořád špatný.)
Tak kolik milisekund to zabere tobě (pokud aspoň jednu)? :-)
↑ BrozekP: Bohuzel te nepotesim. Cas zcela nemeritelny. De facto hned po odkliknuti zacatku hledani mam vysledek.
Reseni.
A navic jsem nasel reseni na 159 tahu a 36 posunu.
↑ BrozekP: S tim hashem mas pravdu. Ten priklad, co uvadis, u me produkuje opravdu stejny klic. Mozna se nad tim jeste nejak lepe zamyslim a pomuze mi to jeste snizit cas vypoctu.
BrozekP napsal(a):
Budu si muset přečíst ten kód cos posílal, zatim se mi do toho moc nechce, vypadá to složitě. :-)
Snažím se volit jména poměrně "čitelně". A celá aplikace se jmenuje anss - Almost Naive Solution of Sokoban, takže kód zrovna složitý není (akorát kvůli kontrole nad zásobníkem tam nemám rekurzi, ale ten na první pohled nekonečný for()-cyklus) - vlastně to až na malé drobnosti dělám hrubou silou, žádná velká inteligence.

musixx napsal(a):
Klíče jsou ve vyhledávacím stromu s linky na konfigurace.
Chápu dobře, že ty spočítáš hash pro konfiguraci, kterou zrovna testuješ, a pak ještě musíš hledat link ve vyhledávacím stromu podle hashe? Já jsem myslel, že přednost hashování je v tom, že spočítám hash a pak už nic nemusim hledat. Takhle by celý smysl hashe byl pouze v přiřazení nějakého pokud možno jedinečného čísla každé konfiguraci.
↑ BrozekP: Uznávám. Nebudu zaměňovat pojem hashování s nějakou pomocnou vyhledávací strukturou.

↑ musixx:
Tak jsem to vylepšil, konfiguraci už mám stejnou jako ty. Hash ale vytvářím jednoznačný ke každé konfiguraci, pokud tedy hash už existuje, můžu si být jistý, že už jsem na konfiguraci narazil dřív. Já si ukládám konfiguraci jako objekt, kde mám uloženou pro každé hrací políčko informaci, jestli tam sokoban může (to mám tedy stejně jako ty) a pak pole souřadnic, kde jsou kameny. Hash počítám tak, že vezmu první dostupné pole (nejvíce vlevo nahoře) a počítám:
ID := PrvniDostupnePole.x*NY + PrvniDostupnePole.y; for i := 1 to PocetBeden do ID := ID*NX*NY + Bedna[i].x*NY + Bedna[i].y;
(NX a NY jsou rozměry hracího pole)
Pokud beden není moc a rozměry jsou rozumné, tak na to stačí Int64. Např. při sedmi bednách mám maximální rozměry 15x15, pokud jsem dobře počítal. To mi přijde postačující.
Hash pak hledám v poli seřazeném podle ID, kde mám uložené ukazatele na objekty konfigurací. Při hledání postupuju tak, že procházím postupně frontu, do které na konec přidávám nové konfigurace. Takže najdu řešení s nejmenším počtem posunů beden. Nejvíc mi to teď asi zpomaluje to, že při ověřování konfigurace vytvářím zbytečně objekt konfigurace, hledám všechny dostupné pozice, z nich vyberu tu první a pak teprve můžu spočítat ID. Pořád to mam pomalé - zkus tenhle level (měl by být o dost těžší než ten co jsem posílal minule):
1 minuta a 33 sekund, 56 hýbání s kameny. Celkem prošlých konfigurací: 144047.
Půjdu si udělat oběd, mezitím nechám běžet řešení toho tvého hracího pole a jestli se dopočtu řešení, tak ho sem potom dopíšu :-)
Edit (po asi hodině od spuštění): Tak tam asi mam chybu, prošel jsem přes 700000 různých konfigurací, ve frontě jich čeká ještě asi 400000, z kterých se postupně vytváření pořád další. Jsem zatím na 22 pohybech beden. V ramce už to zabírá půl giga :-)

Jestli to dobře chápu, tak každá tvá konfigurace zabírá minimálně 2x32x4=256 bytů (dvě pole 32 integerů o velikosti 4 byty - jedno pro kameny a druhé pro dostupné pozice). Pokud já mám po dvaceti dvou všech možných posunutí asi 1000000 různých konfigurací, tak ty jich budeš mít méně (protože nepočítáš ty, kde jsou čtyři kameny u sebe a podobné uskupení) - odhaduji, že jich ale po 27 posunech už méně než 1000000 nebude. Takže máš po těch 7 sekundách někde v paměti už uloženo řádově stovky mega dat? Jestli ne, tak by mě zajímalo, kde je v mé úvaze chyba. Co jsem se díval na uložené konfigurace, tak se mi zdály různé a žádnou chybu jsem v porovnávání konfigurací nenašel. Takže si nedokážu vysvětlit, proč by jich mělo být míň než milion.
Edit: Beru zpět, kombinatorika říká, že různých poloh beden je 50388, konfigurací tedy těžko bude 20 krát tolik. Budu si muset najít chybu.

Tak to byla hloupá chyba, počítal jsem špatně ID - kvůli ní to někdy rozlišovalo pořadí beden.
Ten tvůj level - 7,5 sekundy, 27 hýbání s kameny :-) To už by chtělo pustit na stejném počítači, aby se to dalo přesněji srovnávat :-)
Ale to podstatné zrychlení je díky tobě, kdybych to vymýšlel sám, tak bych asi to zjišťování dostupných políček neudělal tak dobře. O prázdninách to asi zkusím ještě zrychlit, přidělám tam to hashování.
Zdravím.
Takže vidím, že teď máme de factor stejné - naivní - algoritmy. Dál můžeme řešit, jestli je podstatnější zefektivňovat vyhledávání nebo třeba rozpoznávat, jak z konstruovaného stromu konfigurací odřezávat slepé větve "co nejvýše".
Jen pro úplnost:
Moji konfiguraci chápeš zcela přesně - s nějakým "balastem" kolem má přesně 272B. Přidal jsem hlídání času, projítých konfigurací a potřebné paměti (v ní jsou jak již projíté, tak ještě neprojíté konfigurace):
můj level: 6.943s, 7.52MB --> 28990 konfigurací, projít se muselo 27118 z nich
tvůj druhý level: 0.573s, 2.12MB --> 8172 konfigurací, projít se muselo 8162 z nich

Zdravím,
můj druhý level: 0,890s, 2,7MB, 9819 konfigurací, 9800 jich program prošel. (Ta paměť je ale jen orientační, neměřím to přesně, je to pouze rozdíl spočítaný ze správce úloh ve Windows.)
Jsem zvědavý, jestli se nám to podaří ještě nějak výrazně zrychlit. Už bych ale nečekal tak podstatné zrychlení jakým jsem teď prošel.
Ty levely co sem dávám jsou z PROSO, doufám, že se organizátoři nezlobí.
BrozekP napsal(a):
Jsem zvědavý, jestli se nám to podaří ještě nějak výrazně zrychlit. Už bych ale nečekal tak podstatné zrychlení jakým jsem teď prošel.
Tak jsem trošku vylepšoval detekci, zda daná konfigurace již byla prověřována či nikoli (kombinace hashování a vyhledávání), a dostal jsem výrazné praktické urychlení (cca na 20-tinu až 30-tinu původního času pro testované levely):
můj level: 0.266s, 7.52MB potřebné paměti, 28986 konfigurací, z toho projítých 27118
tvůj druhý level bez hledání neřešitelných oblastí: 0.063s, 2.55MB, 9823 konfigurací, projítých 9807
tvůj druhý level s hlednáním (některých) neřešitelných oblastí: 0.031s, 1.98MB, 7650 konfigurací, projítých 7637
Pozn: neřešitelnou oblastí myslím ty obrázky u checkboxů v screenshotu v jednom z mých dřívějších příspěvků tady
Stránky: 1