Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
řeším numerickou úlohu - mám obyčejnou diferenciální rovnici druhého řádu, zadanou funkční hodnotu v bodě a derivaci v bodě
. Řeším metodou střelby - vycházím pod různými derivacemi z bodu
a zkouším, s jakou derivací dojdu do
.
Zadání je , kde
jsou libovolné spojité funkce. S řešením problém nemám, ale nejsem si jistý, proč to funguje a zda to funguje vždy.
Správnost mého řešení závisí na tom, že s rostoucí volenou derivací v roste i ta v
. Zkoušel jsem dosadit několik rovnic, a vždy to platilo. Všiml jsem si také, že závislost
vypadá jako lineární (a nutně prochází nulou). Můžete mi to potvrdit? Napadlo mě, že to je zaručeno právě druhým řádem diferenciální rovnice, ale nijak jsem to nedokázal.
Mam protipriklad. Treba ,
. Resenim je
a pokud roste
tak
klesa.
↑ Nikd0:
rastucost tam ani nepotrebujes; ty len potrebujes aby priradenie bolo dostatocne slusne. Spojitost myslim zarucia nejake zakladne vety o ODR a potom mozes riesenie hladat trebars metodou regula falsi - ta aby skonvergovala potrebuje nejake predpoklady, ale na druhu stranu principialne nic overovat nemusis. Ak skonverguje, tak je to riesenie a ak nie tak skusis nieco ine.
ak vsak chces so zaujmu overit kedy presne funguje tvoja metoda, tak ju napis a mozeme porozmyslat; ako uz bolo povedane; rastucost zarucenu nemas.
Stránky: 1