Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 09. 2017 16:51

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Disociace koncentrované H2SO4

Zdravím.

Nedávno jsem se zabýval rozpouštěním mědi v koncentrované H2SO4. Dočetl jsem se, že kromě síranu měďnatého, oxidu siřičitého a vody při této reakci vznikají mimo jiné i sulfidy a oxidy mědi (zejména měďnaté). Tak jsem se podivil, jak je možné, že se oxid měďnatý nerozpustí v kyselině sírové. O kus níže jsem se dočetl, že je to způsobeno absencí H3O+ v konc. H2SO4 (přesněji nad 96% koncentraci). Znamená to tedy, že zde dochází k autoprotolýze H2SO4? Proč zde ovšem nedochází ke vzniku H3O+ s těmi 4% vody? Bohužel jsem odpověď na tuto otázku nedokázal nikde dohledat.

Zdroj: http://pubs.sciepub.com/wjce/2/2/1/

• (téma jako vyřešené označil(a) Bedlasky)

#2 17. 09. 2017 09:05

Jozka2
Reputace:   13 

Re: Disociace koncentrované H2SO4

↑ Bedlasky:

Klikorka uvádí autodisociační reakci 2H2SO4 = H3SO4(+)  +  HSO4(-).  V táto souvislosti je zajímavá i křivka vzrůstu měrné vodivosti H2SO4 v závislosti na jejím hmotnostním zlomku, kterou uvádí Remy. Ta zprvu strmě roste. Od 93% mírně klesá do hodnoty asi 85% H2SO4 a dál pak opět strmě roste až do hmotnostního zlomku okolo 30%, Dál už se projevuje pokles vodivosti, kdy růst disociace do druhého stupně nestačí vyrovnat pokles koncentrace.  Remy kromě toho uvádí i diagram bodu tuhnutí soustavy SO3 - H2O. Podle něj je při cca 70% SO3 bod tuhnutí téměř stejný jako u čisté H2SO4 (asi 81% SO3). Těch 70% odpovídá  monohydrátu,
Takže bych to viděl tak, že čistá H2SO4 podléhá autodisociaci Podle rovnice nahoře. Zvyšování koncentrace vody vede k potlačování autodisociace, vzniku hydrátu nedisociované H2SO4 a teprve pak k disociaci za vzniku H3O+. Oba pochody se vzájemně poněkud překrývají.

#3 17. 09. 2017 14:30

Bedlasky
Místo: Beleriand
Reputace:   14 

Re: Disociace koncentrované H2SO4

↑ Jozka2:

Díky za objasnění :).

Zápatí