Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 09. 2017 07:04

numeriprimi
Reputace:   

obecný vrh tělesa

Ahoj. Řeším příklad týkající se obecného vrhu.
Mám tedy místo, které je nad okolním prostředím ve výšce h. Z tohoto místa vrhám těleso: nejprve pod úhlem α, následně pod úhlem β. Při obou vrzích je udělována stejná počáteční rychlost. Oba tělesa dopadnou do stejné vzdálenosti. Mým úkolem je určit délku vrhu d a počáteční rychlost v.

K mému řešení:
Je mi celkem jasné, jak se počítají souřadnice bodu, souřadnicové rychlosti a další klasické věci u obecného vrhu, odvození zde je dostatečné: http://fyzika.jreichl.com/main.article/ … les-obecne

Já postupovala tak, že jsem si, stejně jako v článku, vyjádřila délku vrhu d jen pomocí
výšky h, počáteční rychlosti v a úhlu. Učinila jsem tak pro oba úhly - vznikla rovnice, jejíž neznámou byla počáteční rychlost v. Pokud by jí bylo možno snadno řešit, pak bychom nalezli hodnotu v a dále dopočítali délku vrhu d.

Problém je v tom, že rovnice je značně složitá. Obsahuje odmocniny, je třeba čelit hodně úpravám. Oukej, do toho jsem se dala, výsledkem bylo hodně nehezké vyjádření, které mi už dále moc upravit nešlo. Mám k dispozici výsledky - tam jsou hodnoty hezčí. Proto předpokládám, že existuje lepší způsob. Prosím, řeknete mi, jaký?

Má vyjít:

d=h*tan(α+β)

v^2=(gh/2)*sin(α+β)*tan(α+β)/((cosα*cosβ)

Zápatí