Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Proč se někdy používá pro frekvenci v místo f?
Obvykle se s tím setkávám v QM, ale občas i jinde.
Resp. obecně: Proč se to nesjednotí na jedno písmenko?
(f mi přijde lepší, protože nekoliduje s rychlostí, která se nezřídka vyskytuje ve vzorcích spolu s frekvencí)
:-) jo to je dost možné.
Rozhodně třeba tady:
http://artemis.osu.cz/kvanp/qm4.pdf
ve vzorci 4-7 mezi těmi písmenky není vidět rozdíl a autor raději u frekvence k tomu písmenku přidal index f.
Zároveň mi přijde, že o kousek výš, ve 4-6 ten rozdíl vidět je:-)
Čas od času na to narazím a fakt by mě zajímalo proč se to tak dělá (a jaké pravidlo určuje, kdy použít ný a kdy f). Mj i proto, abych, když podobné věci říkám dětem na kroužku, nemusel začínat něčím jako "Pravděpodobně z nějakých divných historických důvodů..."
↑ edison:
Ono to ale asi opravdu jiný důvod mít nebude. Někde se zřejmě kdysi začalo používat jedno, jinde druhé, a teď se to různě střídá. Já bych se osobně u těch dětí držel toho f. Jednak se to neplete s rychlostí (jak říkáš), jednak mám pocit, že to tak je v naprosté většině českých učebnic, ke kterým se děti mohou jednoduše dostat - takže je to bude méně mást. A až se s tím později setkají, nějak to holt zvládnou - ono se to nakonec týká i jiných veličin, T je v různých učebnicích perioda, kinetická energie nebo moment síly, p je hybnost nebo dipólový moment,...