Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2017 10:02

numeriprimi
Reputace:   

součet řady s kombinačními čísly - důkaz

Ahoj.
Mám takový problém. Potřebuji dokázat tuto kombinatorickou identitu:
${n \choose 1}+ 2{n \choose 2}+3{n \choose 3}+...+ n{n \choose n}= n\cdot 2^{n-1}$

Předpokládám, že by se dalo nějak využít skutečnosti, že:
${n \choose 0}+{n \choose 1}+ {n \choose 2}+{n \choose 3}+...+ {n \choose n}= 2^{n}$

Je však potřeba zohlednit ty násobky. Nemám ale ponětí jak. Můžete mi prosím říct, jak na to?

• (téma jako nevyřešené označil(a) Rumburak)

#2 09. 10. 2017 10:13

LukasM
Reputace:   193 

Re: součet řady s kombinačními čísly - důkaz

↑ numeriprimi:
Ano, a ještě se hodí rovnost ${n \choose k}={n \choose n-k}$ a podívat se na čísla v součtu z jedné a z druhé strany.

#3 09. 10. 2017 13:45 — Editoval Rumburak (09. 10. 2017 15:12)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ numeriprimi:

Ahoj. A co zkusit úplnou indukci ?

#4 09. 10. 2017 20:41 — Editoval Marian (09. 10. 2017 20:41)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ LukasM:

Asi tvému hintu úplně nerozumím, resp. proč tak složitě. Je možno ihned vidět, že dokazovaná identita (první identita v dotazu autora) přímo plyne ze druhé užitím základní vlastnosti binomického koeficientu

$
{n\choose j}=\frac{n}{j}\cdot{n-1\choose j-1},\qquad j,n\ge 1.
$

Odtud je věc zřejmá. Pokud bychom šli do důsledku, bylo by nutné dokázat ještě i druhou pomocnou identitu v původním dotazu. Tady se bude hodit úplná indukce. Souhlasím tedy s Rumburakem, že lze indukci použít rovnou na původní problém a tím vyřešit dva problémy jednou ranou.

#5 09. 10. 2017 22:23

LukasM
Reputace:   193 

Marian napsal(a):

↑ LukasM:
Je možno ihned vidět, že ...

No, je potřeba být opatrný pokud jde o soudy, co kdo hned vidí:-) Já toho totiž moc nevidím, první mně zkrátka napadlo to co jsem napsal (myslíc přitom na Gausse a populární historku o sčítání čísel 1-100), zkusil jsem to a nepřišlo mi to tak kostrbaté, abych to nemohl poradit. Je to na jednu rychlou úpravu. A druhou identitu tazatelka uvedla jako možné východisko, o její důkaz jsem se tedy nestaral. Pokud jde o Tebou navrhovaný postup, děkuji žes to sem napsal, je to rozhodně lepší - o tom nemůže být sporu. Ono rozporovat cokoli, co píšeš ty nebo Rumburak, to by bylo předem odsouzeno k nezdaru :-)

Nicméně i tak nemám pocit, že by můj postup byl přehnaně složitý. Samozřejmě pokud musíme dokázat i druhou tazatelkou uváděnou identitu, vhodný není.

Zápatí