Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Mám takový problém. Potřebuji dokázat tuto kombinatorickou identitu: 
Předpokládám, že by se dalo nějak využít skutečnosti, že:
Je však potřeba zohlednit ty násobky. Nemám ale ponětí jak. Můžete mi prosím říct, jak na to?
↑ numeriprimi:
Ano, a ještě se hodí rovnost
a podívat se na čísla v součtu z jedné a z druhé strany.
↑ numeriprimi:
Ahoj. A co zkusit úplnou indukci ?
↑ LukasM:
Asi tvému hintu úplně nerozumím, resp. proč tak složitě. Je možno ihned vidět, že dokazovaná identita (první identita v dotazu autora) přímo plyne ze druhé užitím základní vlastnosti binomického koeficientu
Odtud je věc zřejmá. Pokud bychom šli do důsledku, bylo by nutné dokázat ještě i druhou pomocnou identitu v původním dotazu. Tady se bude hodit úplná indukce. Souhlasím tedy s Rumburakem, že lze indukci použít rovnou na původní problém a tím vyřešit dva problémy jednou ranou.
Marian napsal(a):
↑ LukasM:
Je možno ihned vidět, že ...
No, je potřeba být opatrný pokud jde o soudy, co kdo hned vidí:-) Já toho totiž moc nevidím, první mně zkrátka napadlo to co jsem napsal (myslíc přitom na Gausse a populární historku o sčítání čísel 1-100), zkusil jsem to a nepřišlo mi to tak kostrbaté, abych to nemohl poradit. Je to na jednu rychlou úpravu. A druhou identitu tazatelka uvedla jako možné východisko, o její důkaz jsem se tedy nestaral. Pokud jde o Tebou navrhovaný postup, děkuji žes to sem napsal, je to rozhodně lepší - o tom nemůže být sporu. Ono rozporovat cokoli, co píšeš ty nebo Rumburak, to by bylo předem odsouzeno k nezdaru :-)
Nicméně i tak nemám pocit, že by můj postup byl přehnaně složitý. Samozřejmě pokud musíme dokázat i druhou tazatelkou uváděnou identitu, vhodný není.