Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nejprve uvedu celé znění zadání: V částečně zoxidovaném zinkovém prachu (směs Zn a ZnO) byl stanoven celkový hmotnostní zlomek zinku (zahrnuje i Zn v ZnO) w(Zn)=0,912. Výpočtěte hmotnostní zlomek ZnO. První krok je zřejmý — výpočet w(O)=1-0,912=0,088.
Poté jsem si jednoduše zjistil molární hmotnosti: M(Zn)=65,509g/mol, M(O2)=31,9988g/mol, M(ZnO)=81,4089g/mol. Tady (alespoň pro mě) končí ta jednoduchá část. Dále jsem se snažil vyjádřit si z hmotnostních zlomků zlomky v molární, ale i přes veškeré úsilí jsem se nedobral k žádnému kloudnému výsledku (molární zlomek Zn větší než 1 o tom vypovídá dost...). Kdyby bylo alespoň známo v jakém poměru se Zn a ZnO v tom prášku nachází, dalo by se s tím už pracovat, ale takto opravdu nemám tušení. Ještě zmíním, že podle skript (ve kterých se sem tam vyskytuje i nějaká ta chyba) by měl hmotnostní zlomek ZnO být w(ZnO)=0,448. Předem všem děkuji za odpověď.
↑ Styx:
Řekl bych, že to je celkem triviální a patří to do sekce SŠ. Z w(O) a M(O) zjistíš látkové množství kyslíku připadající na jednotkovou hmotnost. To je současně látkové množství (na jednotkovou hmotnost) ZnO. A protože znáš molární hmotnost ZnO, tak snadno spočítáš hmotnost ZnO v jednotkové hmotnosti vzorku.
Pokud potřebuješ, označ si celkovou hmotnost vzorku
, výše uvedeným postupem dopočítej
a vydělením m dostaneš w(ZnO). Hmotnost může být lépe představitelná.
↑ Styx:
Máš nějakou hmotnost vzorku, označme ji
. Hmotnost kyslíku je tedy
. A kolik váží jeden mol kyslíku víme. Neměl by být problém dopočítat, kolik molů kyslíku tam je (pozor, není tam ve formě dvouatomových molekul).
Stránky: 1