Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 10. 2017 09:55

Styx
Zelenáč
Škola: FCHI VŠCHT
Pozice: student
Reputace:   

Výpočet hmotnostního zlomku ZnO v částečně zoxidovaném zinkovém prach

Zdravím, nejprve uvedu celé znění zadání: V částečně zoxidovaném zinkovém prachu (směs Zn a ZnO) byl stanoven celkový hmotnostní zlomek zinku (zahrnuje i Zn v ZnO) w(Zn)=0,912. Výpočtěte hmotnostní zlomek ZnO. První krok je zřejmý — výpočet w(O)=1-0,912=0,088.
Poté jsem si jednoduše zjistil molární hmotnosti: M(Zn)=65,509g/mol, M(O2)=31,9988g/mol, M(ZnO)=81,4089g/mol. Tady (alespoň pro mě) končí ta jednoduchá část. Dále jsem se snažil vyjádřit si z hmotnostních zlomků zlomky v molární, ale i přes veškeré úsilí jsem se nedobral k žádnému kloudnému výsledku (molární zlomek Zn větší než 1 o tom vypovídá dost...). Kdyby bylo alespoň známo v jakém poměru se Zn a ZnO v tom prášku nachází, dalo by se s tím už pracovat, ale takto opravdu nemám tušení. Ještě zmíním, že podle skript (ve kterých se sem tam vyskytuje i nějaká ta chyba) by měl hmotnostní zlomek ZnO být w(ZnO)=0,448. Předem všem děkuji za odpověď.

#2 10. 10. 2017 10:13

LukasM
Reputace:   193 

Re: Výpočet hmotnostního zlomku ZnO v částečně zoxidovaném zinkovém prach

↑ Styx:
Řekl bych, že to je celkem triviální a patří to do sekce SŠ. Z w(O) a M(O) zjistíš látkové množství kyslíku připadající na jednotkovou hmotnost. To je současně látkové množství (na jednotkovou hmotnost) ZnO. A protože znáš molární hmotnost ZnO, tak snadno spočítáš hmotnost ZnO v jednotkové hmotnosti vzorku.

Pokud potřebuješ, označ si celkovou hmotnost vzorku $m$, výše uvedeným postupem dopočítej $m_{ZnO}$ a vydělením m dostaneš w(ZnO). Hmotnost může být lépe představitelná.

#3 10. 10. 2017 11:42 Příspěvek uživatele Styx byl skryt uživatelem Styx. Důvod: Dotaz byl již zodpovězen

#4 10. 10. 2017 23:08

LukasM
Reputace:   193 

Re: Výpočet hmotnostního zlomku ZnO v částečně zoxidovaném zinkovém prach

↑ Styx:
Máš nějakou hmotnost vzorku, označme ji $m$. Hmotnost kyslíku je tedy $(1-w(Zn))\cdot m$. A kolik váží jeden mol kyslíku víme. Neměl by být problém dopočítat, kolik molů kyslíku tam je (pozor, není tam ve formě dvouatomových molekul).

Zápatí