Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Mám data v Pythonu (X a Y), která jsem se snažila vykreslit, což se mi i podařilo. Y je v závislosti na X jako u funkcí a má význam výšky a já mám najít maximální výšku, jako se dělá klasicky u funkcí, tedy najít extrém. X a Y jsou arrays. Konkrétně jsem vykreslila gradient(X) s výškou. Matematicky najdu extrém, když daný gradient položím nule a pak najdu podezřelé body z extrému. Zde ho ale nemohu položit té nule, mám s k ní blížit pomocí nějaké funkce. Jenže nevím, jak. Našla jsem pár tutoriálů a žádný mi nefungoval. Já nejsem žádný programátor a toto je spíš pro fyziku, tak bych se chtěla zeptat, jestli někdo nemá nějaký šikovný odkaz, nemohl by mě navést apod., protože opravdu nevím. Bude to asi nějaká of funkce. Děkuji.
Pak to bude chtít vědět jaká se tam vyskytuje maximální frekvence, podle toho to projít s vhodným počtem vzorků jako pole a po nalezení přibližného maxima, v jeho okolí hledat třeba postupnou aproximací.
Pokud by se v prvním kroku našlo více blízkých přibližných maxim, tak radši projít okolí všech a pak rozhodnout, které bylo opravdu nejvyšší.
Zdravím,
myslím, že by mohla pomoci Lagrangeova interpolace.