Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych poradit. Jsem schopen ze souřadnic zjistit bez zákresu, jen pomocí souřadnic vypočíst, zda výsledný obrazec bude např. čtverec, obdelník, rovnoběžník, kosočtverec?
Např. že toto je obdelník
A[0,0]
B[5,0]
C[7,2]
D[2,2]
a toto kosočtverec
A[0,0]
B[5,0]
C[8,4]
D[3,4]
Děkuji
↑ bolito98:
Zdravím,
v tomhle případě to teoreticky jde, protože dané obrazce leží jednou stranou na ose x.
V prvním případě mi připadá, že se spíše jedná o kosodelník než o obdélník. Každopádně co víme o kosodelníku? strany AB a CD mají stejnou velikost, stejně tak strany BC a AD. Když se podíváme na x-ové souřadnice bodů A a B, tak vidíme, že mají od sebe vzdálenost 5. Stejně tak i souřadnice bodů C a D(7-2=5). V případě stran BC a AD jsou velikosti taky stejné(vzdálenost B a C=2, vzdálenost A a D=2), teď už víme, že se může jednat buď o obdélník nebo o kosodelník. Jak to zjistíme? Koukneme se na x-ové souřadnice bodů B a C a A a D, zjistíme, že jsou ruzné, tudíž nesvírají úhel 90 stupňů. => jedná se o kosodelník :). Akorát nevím, jak by to šlo zjistit, kdyby daný útvar ležel někde jinde než na ose x :)
↑ misaH:
Omlouvám se, ale vyřešil jsem v podstatě jenom půlku, druhý příklad může zkusit sám :) . Ještě jednou se omlouvám, ale jsem tady poměrně nový. :)
↑ bolito98:, pozdravy vsetkym.
Poznamka.
Mozes tiez vyuzit vektorovy vlasnosti tykajuce sa geometrickych figur.