Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2017 00:34

elSteve
Zelenáč
Reputace:   

Jak zjistím zda tyto 3 vektory generují vektorový prostor?

Mám příklad, se kterým si nevím rady. Myslel jsem, že jsem na to přišel, ale vůbec. Mám 3 vektory a1= (1,2,3), a2= (0,2,3) a a3=(4,2, -1). Jak přijdu na to, jestli generují vektorový prostor R3? Prosím spíše o vysvětlení jak pro blba, hrozně jsem se do toho zamotal.
Myslel jsem, že když jde o alespoň 3 vektory a každý má 3 "členy", že je to dobrý začátek, že je první z podmínek splněna. Měl jsem určité chvilkové osvícení jak to dál vypočítat, ale teď vůbec nevím. Šlo by to nějak přes určení báze? MYslel jsem, že zjistím, zda jsou lineárně nezávislé a pokud by byly, že ten prostor generují. Ale asi to tak jednoduše nejde? Proč?

Děkuji

#2 01. 11. 2017 07:40 — Editoval LukasM (01. 11. 2017 07:46)

LukasM
Reputace:   193 

Re: Jak zjistím zda tyto 3 vektory generují vektorový prostor?

↑ elSteve:
Jde to takhle jednoduše. Pokud jsou ty vektory lineárně nezávislé, je dimenze jejich lineárního obalu stejná, jako jejich počet. Tedy 3. A to přesně potřebujeme.

Kdyby to byly jen dva vektory, určitě nebudou generovat R3. Budou přinejlepším generovat něco s dimenzí 2 (a kdyby byly LZ a alespoň jeden nenulový, tak jen jedna). Naopak, kdyby byly čtyří, jsou určitě LZ - ale neplyne z toho jestli generují celé R3. Nemusí. Záleží na počtu nezávislých vektorů.

Jediné co ve tvém příspěvku (asi) není pravda je, že "když jde o alespoň 3 vektory a každý má 3 "členy", ...,  je první z podmínek splněna". Když vidíš tři vektory z R3, ještě to neznamená, že ten soubor generuje R3, ani to neznamená, že je LN. Jediné co to znamená, že POKUD je LN, tak generuje R3 a naopak. Ale nejsem si popravdě jistý, o jakých dvou podmínkách vlastně mluvíš. Soubor vektorů nemusí být LN, aby mohl generovat nějaký prostor.

#3 01. 11. 2017 11:14 — Editoval Rumburak (01. 11. 2017 11:16)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ elSteve:

Ahoj.
To, co píše kolega ↑ LukasM:,  se dá shrnout takto:

Je-li $S$ nějaký $n$ - členný seznam vektorů daného vektorového prostoru $V$ ,
pak lineární obal $L$ seznamu $S$ je podprostorem ve $V$ a platí $\dim(L) \le n$.
Rovnost $\dim(L) = n$ zde nastává právě tehdy, je-li seznam $S$  lineárně nezávislý.

Pojem seznam se zde lépe hodí než pojem množina, protože v sobě zahrnuje i možnost,
že jsou v něm některé vektory uvedeny vícekrát než jednou (což je speciální případ
lineární záívislosti, na který bychom neměli zapomínat).

#4 01. 11. 2017 13:43

vanok
Reputace:   742 

Poznamka.
V praxi sa casto vysetri hodnost matice danych vektorov vdaka GEM.  Tu mas 3 vektory a ak hodnost ich matice je 3, ide o LN vektory. 

Akoze ide o malo vectorov, ( tri) tak moze byt vyhodne vysetrit ich determinant. Ak nie je nulovy tak zasa ide o LN vektory.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí