Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2017 15:14 — Editoval Fr0z3n (01. 11. 2017 15:58)

Fr0z3n
Zelenáč
Reputace:   

Má cenu studovat matematiku i když je člověk dement?

Ahoj. Momentálně jsem ve třeťáku v oboru Obecná matematika. "Čistá" matematika mě hodně baví a bavilo by mě to studovat i dál a jít pak třeba na doktorský studium. Problém je, že nejsem moc chytrý. Když sedím na přednášce, téměř žádnej důkaz při prvním poslechu nepochopím, musím si ho doma několikrát projít, aby mi vůbec docvaklo, o co jde. Když dostaneme za domácí úkol dokázat nějaká trvzení, která neplynou hned z definice (ve kterých je potřeba něco originálního vymyslet), zase mám problém.

Celkově přemýšlím hrozně pomalu a když se snažím pochopit třeba něco složitějšího, zabere mi to i pár hodin, až začínám přemýšlet, jestli už to není ztráta času. Když si chci pořádně projít, co jsme v jednom předmětu probrali za 4 týdny, zabere mi to třeba celý víkend + pátek.

Když se během semestru hodně učím, ve zkouškovým to pak většinou dám na áčka, sem tam třeba B nebo C. Ale to "hodně" znamená skoro každej den se celý odpoledne učit. Celou dobu tak trochu čekám na moment, kdy v tom nepůjde už dál pokračovat a já budu mít definitivní důkaz, že na to člověk jako já nemá. Takový moment ale stále nepřichází.

#2 01. 11. 2017 19:09

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Má cenu studovat matematiku i když je člověk dement?

↑ Fr0z3n: Zasadna otazka je, ci ta matematika zaujima. Ak ano, pokracuj a nerob si problemy ak niektore veci chapes pomalsie. Mozno ich pochopis o to dokladnejsie. V matematike na rozdiel od prace chirurga alebo pilota cas az taku ulohu nezohrava.

#3 04. 11. 2017 21:48

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Má cenu studovat matematiku i když je člověk dement?

↑ Fr0z3n:
Ahoj, někdy ti méně "chytří" chápou věci rychleji - prostě proto, že neuvažují do hloubky nad možnými alternativami, postupy a zobecněními...

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 12. 11. 2017 18:40 Příspěvek uživatele fyzikus13 byl skryt uživatelem fyzikus13.

Zápatí