Stránky: 1
Zdravím.
Mám zadanou rovnici:![kopírovat do textarea $ClO_{2}ClO_{4} + Au \Rightarrow ClO_{2}[Au(ClO_{4})_{4}] + Cl_{2}$](/mathtex/e0/e01d9148adbdc7a718175074bb01e142.gif)
Vyřeším ji klasickým vyčíslením:
Sečtu elektrony, které odevzdávají nebo přijímají chlory (tedy +6), použiji křížové pravidlo, šestka s trojkou se zkrátí na dvojku a jedničku. Podle toho vyčíslím:![kopírovat do textarea $6ClO_{2}ClO_{4} + 2Au \Rightarrow 2ClO_{2}[Au(ClO_{4})_{4}] + Cl_{2}$](/mathtex/84/84eac5b38ff4a30a8aa222a2f71fdf2a.gif)
V poloreakcích ale nedovedu vysvětlit jednu věc. Proč se dva chlory s ox. číslem 5 oxidují na dva chlory s ox. číslem 7. Já to tam psal nějak automaticky, zarazil jsem se nad tím až později. Proč 2? Proč ne 1? Tohle není jako u molekuly chloru, která musí vzniknout ze dvou atomů. Pokud tam ale napíši oxidaci pouze jednoho Cl(V) na Cl(VII), už vyčíslení nevychází.
↑ Bedlasky:
Zkusil bych ty poloreakce napsat jinak:
Cl(V) + 5E = Cl(0); Au - 3e = Au(III); Cl(V) -2e = Cl(VII)
Ppotřebuješ tedy na atom Au dva ClO2(+) - jeden jako oxidační a druhý jako redukční činidlo. Třetí molekula ClO2ClO4 se na produkty jen naváže, její oxidační čísla se nemění.
Stránky: 1